Categorieën

Service

De ene vluchteling is de andere niet

De ene vluchteling is de andere niet
Nieuws

De ene vluchteling is de andere niet

  • Redactie
  • 01-10-2015
  • Nieuws
De ene vluchteling is de andere niet
VLAARDINGEN - In de opvang van de grote toestroom van vluchtelingen zet Vlaardingen zich onder meer in door versneld vergunninghouders op te nemen en door te zorgen voor meer woonruimte. Wat is een vergunninghouder? En wat is het verschil tussen asielzoekers en illegalen? Lees in dit artikel op welke punten deze groepen mensen van elkaar verschillen.

In Nederland regelt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opvang voor vluchtelingen die in Nederland asiel aanvragen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de opvang van vluchtelingen die zelf naar Nederland komen en de opvang van mensen die uit buitenlandse vluchtelingenkampen komen.

Mensen die na opvang in een vluchtelingenkamp in aanmerking komen om zich te hervestigen in een ander land, worden begeleid door UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees). UNHCR is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De Nederlandse regering heeft aangeboden dit jaar nog 500 'hervestigers' op te nemen. Ook aan gemeente Vlaardingen is gevraagd om op korte termijn gezinnen op te nemen. Vluchtelingen die zelf naar ons land toekomen, worden door het COA opgevangen in één van de asielzoekerscentra (AZC) in Nederland.

Kortdurende noodopvang


Nu de stroom vluchtelingen heel groot is, is opvang in een AZC niet altijd meteen mogelijk en zijn met spoed extra (tijdelijke) opvangplekken nodig. Zo is bijvoorbeeld in buurgemeenten Rotterdam en Maassluis in een sporthal plaatsgemaakt voor kortdurende crisisopvang voor in totaal zo’n 400 mensen. Deze opvang is bedoeld voor de eerste 72 uur en biedt onderdak met een was- en slaapplaats, eten en drinken en -indien nodig- medische verzorging. Vanuit deze noodopvanglocaties stromen de vluchtelingen door naar reguliere opvanglocaties in het land.

Wel of geen vluchtelingenstatus?

De mensen die worden opgevangen in een AZC verblijven daar tot hun aanvraag tot verblijf in Nederland is goedgekeurd of afgewezen. Wordt hun verblijf goedgekeurd, dan zijn deze mensen asielgerechtigd en noemen we ze vergunninghouders (of statushouders). Vergunninghouders hebben recht op alle Nederlandse voorzieningen en krijgen ergens in het land een woning volgens de Woningwet.
Iedere gemeente huisvest vergunninghouders
In opdracht van het Rijk legt het COA aan iedere gemeente een taakstelling op om vergunninghouders te huisvesten. Elk halfjaar wordt dit aantal opnieuw vastgesteld. In 2015 is de taakstelling voor Vlaardingen 132. Gemeenten realiseren de huisvesting van vergunninghouders in samenwerking met de woningcorporaties. Aan gemeenten die de taakstelling realiseren, heeft het COA onlangs gevraagd versneld vergunninghouders te huisvesten. Vlaardingen is één van die gemeenten en zorgt voor circa 25 extra woningen. Zo helpt Vlaardingen een grotere doorstroom van de AZC's te realiseren.

Verblijf afgewezen?

Mensen wiens aanvraag tot verblijf in Nederland wordt afgewezen, krijgen geen verblijfsvergunning en moeten terug naar hun land van herkomst. De mensen die na een afgewezen verblijfsaanvraag niet vertrekken, worden ‘illegaal’ genoemd. Ook vluchtelingen die nooit een verblijfsaanvraag hebben gedaan en mensen met een toeristenvisum die na het aflopen van het visum (3 maanden geldig) niet zijn vertrokken, verblijven ‘illegaal’ in Nederland.