De bezem gaat door Vlaardingen: De Vlaardingen Schoon Challenge!

17-01-2020 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Abdelakil en Marjo pakken aan!

VLAARDINGEN - Erger jij je ook aan al die flesjes, blikjes en verpakkingen, die je op de grond ziet liggen? Je bent niet de enige! Zwerfafval is de nummer 1 ergernis in Nederland. Maar daaraan gaat binnenkort iets gebeuren, in Vlaardingen.  Op 28 maart wordt de hele stad schoongemaakt, tenminste als het aan Marjo Bazuin en Abdelakil Benomar ligt. Abdelakil is participatiemedewerker bij Minters en Marjo Bazuin is nauw betrokken bij West op zijn Best en één van de initiatiefnemers van het Repair Café. Samen werken ze aan een nieuw initiatief: De Vlaardingen Schoon Challenge!

,,Gelukkig zijn er al veel initiatieven van bewoners om de straten in Vlaardingen schoon te krijgen, erg goed om te zien dat veel mensen actief zijn met opruimen, want alle kleine beetjes helpen!’’, aldus Marjo. ,,We willen nu eens al die initiatieven bundelen op één dag en dan heel Vlaardingen aanpakken. Ik had zelf al eerder gehoord over de Yets (foundation), de jongeren die niet alleen basketballen maar ook regelmatig erop uit trekken en samen met Hans en Marleen Versluijs in de Westwijk delen van de wijk schoonmaken . En zo zijn er hier maar ook in andere buurten meer individuen en groepjes, zoals de Buurtbezem in Ambacht, die zwerfafval helpen opruimen. Met Hans en Marleen, en later ook met anderen, zijn we in gesprek gegaan. En door acties zoals ‘Keep Britain Clean’ in Engeland verder geïnspireerd geraakt om een grootschaliger actie op te zetten. Een hele dag, 28 maart, waarin we allemaal als Vlaardingers de stad en het zwerfvuil aanpakken’’.

,,Uit Engeland kregen we toestemming om het logo over te nemen dat daar gebruikt wordt en inmiddels kun je dat, en een begin van de actie die we voor ogen hebben op de website van Vlaardingen Schoon vinden: www.vlaardingenschoon.nl’’

,,We hebben lijsten gemaakt van alle mensen die we kennen en zijn iedereen vanaf begin vorig jaar al gaan benaderen’’, vult Abdelakil aan. ,,Inmiddels hebben we contactpersonen in vrijwel iedere wijk, en bij hen kun je jezelf straks opgeven. Die namen komen op de website, maar nu is dat nog even via vldschoon@gmail.com  Met al die betrokken Vlaardingers zijn we al eens bij elkaar geweest en dat zal nog vaker gebeuren om het draaiboek af te maken, voordat het zover is dat in elke wijk mensen met elkaar de omgeving aanpakken. We denken ook dat dit heel verbindend werkt’’.
 

Samen in actie!


De dag en het evenement zijn ook geïnspireerd door de wereldwijde #trashtag challenge, waarbij mensen over de hele wereld een foto maken van zwerfafval dat ze tegenkwamen, vervolgens aan de slag gaan en de boel opruimen en achteraf een foto nemen van het resultaat, inclusief goedgevulde vuilniszakken. Daarna post je de before- en after foto op sociale media met de hashtag #TrashTag en klaar!

,,We vinden het belangrijk dat wij met heel de stad een dag stilstaan bij het afval probleem van Vlaardingen’’, vervolgt Marjo. ,,Het gezamenlijk opruimen maakt het ook nog eens leuk en gezellig en samen maken we een groot verschil! De gemeente en Irado steunen de actie, doen mee en stellen allerlei zaken beschikbaar. En misschien wordt het dan ook wel een jaarlijks terugkerend evenement. In ieder geval willen we van deze eerste keer veel leren, ook hoe het misschien nog beter kan straks’’.

 

Wanneer gaan dit gebeuren?


Marjo: ,,Op 28 maart 2020 begint de eerste officiële Vlaardingen-brede schoonmaak challenge! Als het bevalt, dan willen we deze challenge jaarlijks herhalen en uit laten groeien tot een heuse beweging! Kortom: DOE MEE!

Jouw hulp is welkom! Wij hopen dat zoveel mogelijk bewoners, maar ook organisaties, sportclubs en scholen in Vlaardingen mee zullen doen met deze Challenge. Bij kanovereniging Natsec hebben ze al laten weten mee te doen en De Vlaardingse Vaart aan te pakken, maar andere verenigingen hebben ook al gezegd mee te doen. We gaan natuurlijk zelf ook nog langs bij de scouting en atletiekvereniging Fortuna. Die laatste waren ook al zoiets van plan, op kleine schaal, maar hadden dat uitgesteld. Die kunnen natuurlijk op 28 maart dan mooi aansluiten!’’

Opgeven kan voorlopig via vldschoon@gmail.com

Houdt de website www.vlaardingenschoon.nl  in de gaten!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date