Categorieën

Service

Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen

Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen
Onderwijs

Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen

  • Redactie
  • 17-09-2014
  • Onderwijs
Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen

VLAARDINGEN - ,,Wij stellen voor het Duurzaamheidscentrum te sluiten. Hoewel het centrum een goede maatschappelijke functie vervult kan deze voorziening niet langer door de gemeente aangeboden worden. Per saldo levert dit een besparing op van € 150.000,-. De besparing wordt met name gerealiseerd door minder personele inzet. In 2015 zullen kosten gemaakt worden voor sloop en het verleggen van gas, water en elektriciteit’’. Niet alleen de Stadsgehoorzaal, de Bibliotheek, de Kinderboerderij en het zwembad worden in hun huidige voortbestaan bedreigd, aldus deze passage uit de Voorjaarsnota.

Niets vermoedend hebben 18 kinderen het afgelopen schooljaar in eigen tuintjes getuinierd bij het Duurzaamheidscentrum aan de Hofsingel. Voor hen was het op woensdagmiddag de laatste keer dat zij hun groente en bloemen oogstten, en waarschijnlijk zullen er na deze groep de komende jaren geen basisscholieren meer de kassen en tuinbouwgronden van dit centrum betreden. Het gaat hier niet alleen om deze groep van 18, want het Duurzaamheidscentrum Vlaardingen verzorgt lessen op het gebied van natuur en milieu aan leerlingen van het basisonderwijs. Deze lessen vinden plaats in het pand van het Duurzaamheidscentrum, maar ook in de Vlaardingse parken, bij boeren in Midden-Delfland en op kinderboerderij Holywood. Ook heeft het centrum 40 leskisten en ontdekdozen en is het actief in de organisatie van schooltuinen, boomfeestdag en de warme truiendag. Naast onderwijs verzorgt het Duurzaamheidscentrum ook publieksactiviteiten zoals de Vlaardingse natuurtochten, de paddentrek en de verkoop van wandelkaarten, de fietsroute verrassend groen Vlaardingen en de verkoop van nestkasten. Het Duurzaamheidscentrum is tenslotte ook een inzamelpunt voor klein elektrisch afval (Wecycle).

Aan de 18 laatste basisscholieren reikte op 17 september wethouder Arnout Hoekstra diploma’s uit omdat zij hebben getuinierd in de kindertuinen, onder begeleiding van vrijwilligers. Van hun eigen groenten hadden ze al gesmuld, op die laatste middag maakten ze van de bloemen een mooi bloemstuk. Arnout Hoekstra kreeg zelf ook nog een papieren tasje mee met de oogst van het afgelopen seizoen aan onder meer pompoenen. Als de plannen van het college doorgaan zullen veel kinderen niet meer beseffen waar veel van ons voedsel vandaan komt. ,,Uit de supermarkt’’ is dan mogelijk weer het meest voor de hand liggende antwoord.