Curator faillissement Admipunt draait bij

08-03-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Een bedrag van €675 betalen om je eigen administratie terug te krijgen. Dat overkwam Vlaardinger Remus Aussen bij de afwikkeling van het faillissement van Admipunt , het administratiekantoor aan het Schoutplein. Na een ‘pittig’ telefoongesprek met curator  Windt, LeGrand Leeuwenburgh advocaten, belast met de afwikkeling van het faillissement, werd het bedrag verlaagd naar €475. Nog wel wat veel voor een negental ordners en een warme handdruk bij het ophalen ervan, vond Aussen. Vanochtend meldde hij zich aan het Schoutplein, waar een drietal medewerkers van het advocatenkantoor aanwezig was.

Bij een faillissement is er een ‘volgorde van schuldeisers’: als eerste komen de banken, de belastingdienst, het UWV en natuurlijk de curator. De opbrengst van veel zaken zoals  inboedel en eventuele geldbedragen op rekeningen, gaat eerst naar deze partijen. Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en kleine zelfstandigen van Remus Aussen moeten maar afwachten wat er nog aan geld overblijft. Meestal is dat weinig tot niets. Voor een aantal VvE’s is dat zuur, immers er lijkt zo’n €800.000 verdwenen te zijn van het geld dat ze bij Admipunt eigenaar Reinald Don in beheer hadden gegeven.

Voor veel kleine zelfstandigen die soms maar net het hoofd boven water kunnen houden is een bedrag van enkele honderden euro’s nauwelijks of niet op te brengen om hun eigen administratie terug te krijgen. Bij het bezoek van Aussen aan de curator vanochtend bleek deze laatste toch wat ‘bijgedraaid’. Hij vroeg wat Remus Aussen zelf een redelijk bedrag vond om te betalen voor de overdracht van diens papieren administratie in de negen ordners. Daarbij stelde hij voor om met een aantal partijen op korte termijn te overleggen over ‘hoe hier op een goede manier uit te komen’. Voorlopig heeft Aussen dus nog niets hoeven betalen, maar ook de administratie kreeg hij nog niet mee.

Dat er betaald moet worden voor zaken die aan de eigenaren terug worden gegeven is nou eenmaal zo, en wettelijk vastgelegd; een curator verricht voor iedere betrokken partij bij de afwikkeling van een faillissement werkzaamheden, dus ook voor de benadeelden, en dat kost geld. Met de verschillende bedragen die diverse slachtoffers zouden moeten betalen leek het echter meer op een veiling. De curator wil nu de schijn wegnemen dat er sprake is van willekeur. Er zal nu niet alleen gekeken worden naar de kosten voor de afwikkeling van het faillissement, maar met diverse betrokkenen ook naar wat redelijk en billijk is, ook met het oog op ieders financiële situatie.

Reinald Don zal zich, als verdachte van het verduistering, ongetwijfeld binnenkort moeten verantwoorden voor de rechtbank. Momenteel loopt hij volgens verschillende bronnen nog rond als vrij man.

Gerelateerd