Crisis rond Loggerfestival

10-06-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - Het Loggerfestival, het grootste jaarlijkse evenement van Vlaardingen, moet op 23 en 24 juni eerder dan 'normaal' de stekker eruit trekken. Dat is het gevolg van de beslissing van burgemeester Annemiek Jetten om het festival een vergunning te geven op basis van de criteria voor een A-evenement. In de praktijk betekent dat dat 's avonds om 22.00 uur op beide dagen de muziek op het feest stopt.

Een opmerkelijke beslissing, omdat het Loggerfestival in de Evenementennota van 2010 als C-evenement wordt beschreven. Daar horen bepaalde eisen bij, maar in de vergunningen van voorgaande jaren mocht het feest 'gewoon' tot middernacht doorgaan. Ter illustratie, een A-evenement is volgens diezelfde nota bijvoorbeeld een buurtbarbecue. De burgemeester heeft in een gisteren uitgebracht persbericht laten weten dat het veiligheidsplan niet aan de eisen voldoet. Maar wat zijn nu die eisen ?

Verschillende bronnen geven aan dat vanuit de politie is gevraagd om de inzet van beveiligers. Opmerkelijk omdat in eerdere jaren nooit met een ingehuurd beveiligingsbedrijf is gewerkt. Immers, het Loggerfestival vindt plaats in de openbare ruimte, op de openbare weg, en daar is de politie verantwoordelijk voor de veiligheid en handhaving van de openbare orde. De burgemeester zou dit dus zelf af moeten stemmen met de politie.

Fractievoorzitter Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen vindt de beslissing onbegrijpelijk: ,,Met de informatie die ik nu heb, kan ik wel zeggen dat ik verbijsterd ben''. Volgens Hoogendijk is hier het laatste woord nog niet over gesproken.

Klaas Terpstra, raadslid voor de PvdA, vindt dat dit 'zo niet moet'. ,,Burgemeester Jetten moet nog wennen aan hoe het hier gaat in Vlaardingen'', aldus Terpstra. ,,Het is wel zo dat evenementen landelijk onder een vergrootglas liggen met het oog op veiligheid. We komen echter uit een crisis en het is belangrijk dat er nu gewoon leuke dingen gebeuren. Dit moet zeker vlot getrokken worden''.

,,Ik snap niet wat er anders is dan voorgaande jaren'', reageert Vera Kalf namens de VVD. ,,Het Loggerfestival wordt nu al voor de vijftiende keer georganiseerd. Ik verwacht dat we hier op korte termijn over geïnformeerd worden''.

De organisatie van het Loggerfestival zit nu met de handen in het haar. Er zijn immers afspraken gemaakt, met de plaatselijke horeca, met leveranciers en met bands. Inmiddels hebben VV2000/Leefbaar Vlaardingen en ONS.Vlaardingen een hierover extra raadsvergadering aangevraagd voor aanstaande dinsdag 13 juni, minder dan twee weken voor de opening van het Loggerfestival door burgemeester Jetten.Gerelateerd