Column: Waterwaarden en normen

15-11-2017 Nieuws Bart Richters

En toen ging plotseling het alarm af op mijn telefoon...wonend in Vlaardingen denk je dan de overkant: wie is nu de schuldige? Shell, Esso of... nee deze keer is het Evides. Een onbekende oliemaatschappij? Nee, zij doen in water. Het frisse, heerlijk heldere (sorry meneer H.) drinkwater dat ook in mijn huis uit de kraan komt. Mijn telefoon zegt dat ik het niet zomaar mag drinken. Eerst minstens drie minuten koken. Nou, dat is te doen. Ik ben toch al blij verrast door het lekkere water.

Als ik naar oma ging in Rotterdam (u kent haar al) smaakte dat water vreselijk naar chloor. Tegen mijn gewoonte in dronk ik thee. Dat was nog te doen. Gewoon even koken. Heel veel later was ik als officier geplaatst voor de UN in Angola. Kijk even op Google Maps waar dat ligt! Met een Braziliaanse collega in het midden van de jungle. Eerst een uur met de jeep en alle lege plastic cans naar de rivier. Samen met de lokale knulletjes ze vullen met water (ze kregen legerkaken als soldij).

Daarna weer een uur terug. Al het water voor consumptie minimaal een kwartier koken. Als je al een volle gasfles had of een goed vuur. Daarna afkoelen. In de tropen...geen elektra? Geen koelkast...dus geduld. Veel geduld. Enige remedie is cola drinken uit een blikje, wel goed schoonmaken aan de bovenkant...

Wat heet waterproblemen?

Het ging allemaal door me heen de afgelopen dagen. De reacties van al die mede inwoners van de wereldstad Vlaardingen. Drie minuten koken, een fles water kopen om de hoek. Geen heerlijk, heldere smaak (sorry meneer H). Overigens, een biertje lest de dorst. En dan nogmaals al die woorden over vergoedingen, gaskosten, smaak en ga zo maar door. Het ,vaak, platte, grove taalgebruik...een burgemeester respectloos slechts bij achternaam vernoemen. Haar verwijten dat zij dit ‘probleem’ nuchter en redelijk zakelijk benaderde. Nog net niet de oorzaak van een poepbacterie bij haar neer leggen.

Lieve bewoners, het probleem is weer opgelost. U kunt weer water drinken uit uw kraan op twee passen van uw luie stoel verwijderd. En de niet ontvangen compensatie van een juridische wanprestatie kunt u wellicht aftrekken van uw inkomsten belasting. Proost!

Gerelateerd