Column: Paashype

31-03-2018 Nieuws Marjoleine van Aperen

Tegenwoordig is Pasen vrijwel net als Kerst. Best leuk hoor, elk seizoen een feest. Maar nu moeten we ook bij het vieren van de wederopstanding van Jezus gourmetten, weer lichtjes ophangen, zei het in de vorm van haasjes, eieren en konijnen en weer stol eten. Ik vraag me af hoeveel mensen wéten wat we eigenlijk vieren. Waarom we paashaasjes bakken en eieren schilderen en boter in konijnen- en lammetjesvorm eten. Vanuit het geloof wordt gevierd dat Jezus, op de derde dag na zijn kruisiging is opgestaan uit de dood: hij was verdwenen van de plek waar hij na de kruisiging is neergelegd. Maar wat heeft dat te maken met een ei?

De eieren waren een traktatie van de Paashaas, die oorspronkelijk een soort Sinterklaas was, die de lekkernij aan de kinderen gaf die braaf waren geweest. Voedsel wat ze gedurende de vastentijd voorafgaande aan het paasfeest niet hebben kunnen eten, aldus Wikipedia. De paastak heeft zijn wortels in een oud…gebruik. In het hedendaagse feest zitten dus veel heidense elementen verweven. Eigenlijk is het, los van zij die het op de traditionele gelovige manier vieren, een volledig heidens feest, waarbij we net als tijdens de Kerst ons volvreten. Nu zie ik zelf in de eieren een nieuw begin, net als in de wilgentak, als je er één vol in de knop uitkiest dan, en denk ik dat de paashaas staat voor veel vruchtbaarheid.

In veel landen wordt Pasen als belangrijkst religieus feest gevierd, maar in Nederland bestaat die gewoonte niet, maar in de supermarkten kun wel kun je opeens gourmet- en raclettestellen kopen, bbq ‘s, bergen koekenpannen en zelfs hele tuinstellen en picknickbanken. Een sneeuwster heet opeens een paastaart en neger-, o nee, zoenen heten nu weer anders: paaszoenen! En dat puur omdat er momenteel een kuiken op de verpakking is afgebeeld. Ik zag overigens  ook een opblaasjacuzzi te koop met de tekst erboven: “leef in een bubbel met Pasen”...Wát voor bubbel? Van euforie? Van even al die gekte vergeten?

Voor lief genomen hebbend dat het commerciële paasaanbod voornamelijk heidens is, snap ik de link met een jacuzzi niet. Als dat typisch Pasen is, ik kan me voorstellen in verband met het ontspannende element ervan, dan kan uiteindelijk alles toch wel voor dit feest uit de kast en in de schappen gelegd worden? Naast de nieuwe meubels – nieuwe lente, nieuw leven- frisse bezem er doorheen, ach, ik snap m eigenlijk wel-, die jaren populair zijn, kunnen dan ook massages, laptops, [bad)mode, cosmetica etcetera deze twee dagen feest vast nog aangenamer maken.

Ik houd het bij een gezellige familiebijeenkomst ter ere van de lente waarbij wij drie zussen met aanhang in mijn moeders tuin chocolade-eieren gaan zoeken. Mijn elleboogbeschermers en mandje staan al klaar.

Marjoleine van Aperen
 Gerelateerd