Column: Honderd - duizend jaar geleden

13-01-2018 Nieuws Bart Richters

Mijn vader werd op 11 november 1918 in Rotterdam geboren. Waarschijnlijk was zijn moeder van het sluiten van een wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog ( de Grote oorlog) zodanig verheugd dat de geboorte van mijn vader “opgewekt” kan worden genoemd. Tijdens zijn leven was hij ook in het algemeen een opgewekte man. Helaas werd hij niet oud. In 1980 overleed hij tijdens zijn vakantie in Canada. Dit nieuwe jaar 2018 zou hij anders zijn honderdste verjaardag vieren. Hij had er zeker een mooi feest van gemaakt. En ik had het graag mee willen maken.

De Vlaardingers gaan dit jaar verder terug in de tijd. Op feestelijke en spectaculaire wijze werd onder de vlag van Dirk III het jubeljaar 2018 ingeluid onder de bezielende leiding van de huidige opperbevelhebber van Vlaardingen: Kenau Simon Jetten. (voor de wat al te kritische lezer...hier wordt een erenaam bedoeld).

Er staat ons nog wat te wachten. Die Dirk kreeg het toch maar mooi voor elkaar. Eerst maar eens zorgen dat alle wegen rondom Vlaardingen filevrij waren. (waar blijft de tijd...) Vervolgens in het bos van de Merwe een aantal checkpoints en controle posten bouwen om de weg naar Hoek te versperren....en die kooplieden maar klagen naar de Bisschop...en als dan de aanval komt op Dirk loopt de aanvaller zich helemaal vast in de moerassen en tegen de dijken. Een roddelbericht binnen de aanvallende troepen dat hun bevelvoerder Godfried gevlucht zou zijn veroorzaakte paniek in eigen gelederen.

Dirk ziet toe.....constateert de paniek...en slaat toe. Militair gezien noemt men dit gebruik maken van het juiste momentum. En dit gaan we vieren dit jaar. Uiteindelijk kunnen we ook iets leren uit het verleden. Zorg voor een goed doorlopend verkeer. Hou zoveel mogelijk droge voeten. Dijken en keringen zijn nog steeds voor deze stad van levensbelang. Daadkrachtige bestuurders ook. Die Dirk was wel de man die de basis legde voor ons huidige Nederland. Alleen een plaatselijk feest is ,als je het goed beschouwt, onvoldoende voor dit wapenfeit. De nieuwe regering heeft hier een geweldige kans laten liggen. Maar vooruit.....in 1046 heeft de zoon van Dirk opnieuw een aanval afgeslagen....opnieuw een kans voor een feest. In 2046 hoop ik 100 jaar te worden.....dat moet dus wel een pracht feest worden...ik ben er al klaar voor!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date