Column: Hoe veilig voelt u zich in Vlaardingen?

23-03-2019 Nieuws Cherie de Vries

Vlaardingen staat op 2 in de top 5 van landelijke overvallen, aldus een landelijk onderzoek van de Telegraaf. Iedereen zou zich veilig moeten voelen, maar veel stadsgenoten voelen zich steeds minder op hun gemak met al die overvallen, mishandelingen, autobranden en inbraken. Op de Loper en Holiërhoek zijn vernielingen en inbraken dagelijks in het nieuws. Hardwerkende ondernemers en gewone burgers die beroofd, bedreigd of mishandeld zijn, hebben het na zo’n laffe gebeurtenis erg zwaar. Psychische problemen en depressie liggen op de loer en vaak staan ze er daarna alleen voor. Wachtend op de volgende gebeurtenis. Want ja, vaak slaan die mafklappers nog eens toe.

Wat gaat er in zulke leeghoofden om? Hebben ze een verminderd empathisch vermogen of helemaal geen inlevingsgevoel? Dat laat ik graag aan de psychologen over. Het valt niet goed te praten. De redenen dat daders een overval plannen of iemand mishandelen doet er niet toe voor gewone burgers. Iemands leven kapot maken is zo gedaan. Als ze al gepakt worden, zijn ze toch gauw weer vrij. Een aai over de bol en: dat mag je nooit meer doen! . Het klinkt ironisch, maar Nederland is een land wat erom bekend staat dat ieder persoon, hoe slecht ie ook is recht heeft om weer gauw in de maatschappij terug te keren. Zelfs moordenaars en verkrachters. Met begeleiding en hoe krom ook, sommigen zelfs een beschermde status krijgen. En maar hopen dat ze het nooit meer zullen doen. De slachtoffers hebben levenslang.

Slechte mensen zijn er in alle soorten en maten. Vrouwen en mannen. Vlaardingen voelt een beetje als ons kent ons. Iedereen kent iemand wel via  via.  Kans is groot dat die maftoeter(s) een buurman, kennis of zelfs familielid is, waarvan men geen idee hebt wat ie allemaal uitspookt. Groepen hangjongeren worden tegen elkaar opgehitst en vinden het stoer om een ventje te grijpen die in zijn eentje op straat loopt. Hij wordt in elkaar geslagen en beroofd van zijn spullen. De jongen heeft een mooi cadeau gehad in de vorm van lichamelijk letsel en misschien een levenslang trauma opgelopen. De groep lacht erom, gaat thuis lekker slapen en hun onwetende ouders weten niet wat hun kind(eren) hebben uitgespookt. Het is begrijpelijk dat je als ouders van een mishandeld kind, moordneigingen naar zulke baggerjongeren krijgt. Dan kunnen zelfs goede mensen slecht worden.

Het geduld en vertrouwen van mensen raakt op. Hoe vriendelijk kunnen mensen nog zijn, als hun winkel of woning (weer) vernield en beroofd is of de angst dat uw auto de volgende is die in brand vliegt. Iedere dag gebeurt er wel iets in onze mooie stad. Mist u hier de clou ? Wat is voor u de clou vandaag? 

 

 

 

 Gerelateerd