Column: Heerlijke historische haring

19-05-2018 Nieuws Bart Richters

Met gezonde spanning kijk ik uit naar de volgende maand. Mijn smaakpapillen verheugen zich nu al.....de dokter zegt dat het goed voor me is...dus wat let ons? Wat me tegenhoudt is een slechte, zeg maar stomme, planning die ik zelf maakte. Uitgerekend op de dag dat hij in onze haven zal arriveren zit ik met mijn lief in Bretagne. Ik heb een redelijk alternatief, de heerlijke Bretonse oesters die ik zeker zal nuttigen met een koele Chablis ernaast. Maar toch de intocht en het vooral langzaam naar binnen laten glijden van de eerst nieuwe haring in onze haringstad missen kan bijna als een zonde beschouwd worden.

Toen ik de datum met opschrift “nieuwe haring” in mijn agenda plaatste dacht ik aan dit historische jaar.....hadden we 1000 jaar geleden ook al haring? En was Vlaardingen toen ook al haringstad? Afgezien van een bijna alles wetende computer heb ik gelukkig ook nog steeds mijn boeken. De haringbijbel van Huib Stam er is een van. En ja hoor.....er was inderdaad 1000 jaar  allang een grote consumptie van haring. Hoofdzakelijk aan de kust want vervoer naar het binnenland was vanwege het snelle bederf van de vis niet mogelijk. Het haringkaken zou pas veel later worden uitgevonden. Echte haringstad werd deze stad pas na de 18e eeuw....Rotterdam ging zich op de handel concentreren, Schiedam op de jenever, bleef over Vlaardingen met haar vissers en....de haring. Uit deze periode stamt ook onze prachtige Visbank in de haven. Als je nu daar loopt ruik je echter geen haring meer. Helaas! En dan droom ik.....van een moeizaam Visserijmuseum, een Vlaardingen museum, met een kleine dependance in de oude historische visbank. En daar wordt natuurlijk vers van het mes nieuwe haring verkocht! Het is maar een idee maar na de rijke haringstad- jaren zou deze stad veel meer dit beeldmerk, de haring, moeten uitbuiten, koesteren en propageren.Het zal zeker toeristen en financiën binnen halen!

En, beste lezer, de liefde voor haring zit tussen de oren. Toen ik uitgezonden was als officier in een ver Afrikaans land kregen we de vraag wat defensie moest bij onze terugkeer op Schiphol. Er was een unaniem antwoord: nieuwe haring!

Ik wens ons allen een fijn en smakelijk haringseizoen!

 Gerelateerd