Column: De Kerstboom

22-12-2018 Nieuws Marjoleine van Aperen

Afgelopen weekeinde werd op vele plaatsen in Nederland de gemeentelijke kerstboom ontstoken. Een mooi moment vind ik dat: nostalgisch, traditioneel en fijn kneuterig.  Het is zo’n moment waarop vele burgers zich rond, meestal kerk- of stadhuisplein verzamelen en er een gevoel van gezellige samenhorigheid heerst. Gezamenlijk telt men af tot het moment dat de boom verlicht wordt. Er word muziek gemaakt, er is koek en zopie en er zijn kraampjes waar men snuisterijen kan krijgen. Het is ouderwets feestelijk  en luidt officieel een periode in van medemenselijkheid, reflectie en dankbaarheid voor wat we hebben. Een heersende gedachte met betrekking tot Kerst is ook die van vrede op aarde en voor iedereen een welbehagen, ofwel een fijn leven voor iedereen.

Oorspronkelijk stamt de traditie van de kerstboom uit de Germaanse cultuur, waarin het Midwinterfeest met een altijd groen blijvende boom gevierd werd. De boom werd, net als nu, op het dorpsplein geplaatst om te vieren dat de dagen weer gingen lengen. Dagen met meer zonnestralen op ons halfrond, dus weer meer groei van gewassen en hiermee zicht op vers voedsel. Het feest met de verlichte, destijds enkel versierde boom is dus van origine een Germaans Lichtfeest. Een viering van het zonlicht. Op een gegeven moment heeft binnen verschillende religies dit letterlijke licht plaats gemaakt voor het licht dat een God of een mens op ons werpt. Het licht wat de goedheid en behulpzaamheid van de mensen aanraakt. Ook een mooie gedachte, als je het mij vraagt.

Of het draait om het stilstaan bij en het vieren van het traditioneel Germaanse zonlicht danwel om het licht in de mensen zelf, reflectie, mensenlievenheid, hulpvaardigheid en dankbaarheid: het zijn hoe dan ook nastrevenswaardige zaken. Ik vind het daarom zo jammer dat het gevoel van lief zijn voor elkaar en de wereld waarop we leven, doorgaans vaak alleen massaal tijdens deze dagen beleden wordt.

Mijn voorstel is dan ook om meer regelmatig ons licht te werpen op hoe aardig we zijn voor onszelf, de mensen om ons heen en de planeet. Een simpele glimlach of een praatje kunnen al wonderen doen, om ook buiten deze bijzondere tijd, net als de kerstboom, een lichtend voorbeeld te zijn.


Licht

De Zonnestralen schijnen langer
en werpen hun stralen op het Nieuwe Jaar, 
Dat dit vol Liefde & Plezier mag zijn,
met begrip en aandacht voor elkaar.


Gezellige Kerst, schitterende Jaarwisseling en een inspirerend, gezond en blij 2019 iedereen !

Marjoleine van Aperen 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date