Column: Daar wordt aan de deur geklopt

12-11-2016 Nieuws Redactie

Wat een week! Van een geweldig Feest van het Jaar, via Trump tot en met een bij voorbaat verziekt kinderfeest en tussendoor werden in de Vlaardingse politiek, tijdens de begroting, nog even de centjes verdeeld. Zou De Donald nu echt de hork zijn, zoals we hem hebben leren kennen of is het een briljante schaker? Als dat laatste het geval is, maak ik toch een klein buiginkje. Nu een charme-offensief met iedereen die hij geschoffeerd heeft en hij zou met zijn ondernemersgeest en vooral de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, die Obama ontbeerde, wel eens in een paar maanden veel meer voor elkaar kunnen krijgen dan zijn voorganger in acht jaar. We moeten er maar op hopen. Zelfs in Nederland heeft hij het politieke landschap al op z’n kop gezet. Politieke normen en waarden zijn definitief over de houdbaarheidsdatum en ook onze scheidend burgemeester zei voor de camera van Omroep Vlaardingen niet zo’n voorstander  te zijn van fractiediscipline en dat de raadsleden best meer met hun eigen geweten en hun eigen kennis tot een beslissing mogen komen. Bassie zou zeggen: ‘Dat ga ik is even aan de binnenkant van m’n ogen bekijken’. 35 Raadsleden die zonder ruggespraak met hun fractiegenoten tot besluitvorming zouden moeten komen op basis van hun eigen kennis en ervaring? Ik denk dat we dan een buitenbad hadden gehad en geen duur en (in deze opzet) kansloos museum, een professioneel theater en geen dure bibliotheek, lagere parkeertarieven en minder leegstand, een bruisende binnenstad en geen achterstallig onderhoud en één andere wethouder én bovenal een geloofwaardige raad. Wat ooit toekomstmuziek bleek, zou na deze week wel eens heel snel realiteit kunnen worden niet in de laatste plaats door het mooie initiatief ‘Code Oranje’. (…en Bassie opent zijn ogen weer).

Ik doemdenk nog even door en hoor Jacky Silos tijdens de volgende campagne al roepen: ‘We gaan een muur bouwen, tegen de Schiedammers!’ Geweldig toch! De ‘weldenkende’ mensen zullen haar idee verafschuwen, de overige 70 procent heeft de kruiwagen al uit de schuur gepakt. De laatste keer dat ik wiskunde heb gehad was dat een meerderheid, maar ik moet nog even bij m’n oud-leraar navragen of dat met taarten anders is. Nu wil het geval dat het niet de slimsten zijn die dit het eerst beseffen, waarschijnlijk van nature. Dus dames en heren politici hoe gaan we zieltjes winnen? We halen de ‘kut-Marokaan’ weer van stal en we gaan hard roepen wat er allemaal fout is en scheef hangt. Ik maakte deze week de fout in gesprek te raken met zo’n ‘foute’ groep op het Veerplein. ‘Ja maar meneer(!)… we vervelen ons en kunnen nergens terecht!’ Dames en heren politici: trap niet in deze valkuil door hen iets te bieden wat u net heeft wegbezuinigd en kom ook niet met een Cruyff-courtje aan of dat de Kroepoekfabriek toch juist voor de jeugd bedoeld was. Nee! Roep en constateer zo hard en zoveel je kunt dat die groep keihard aangepakt moet worden, alleen dat scoort. De nieuwe realiteit is nu eenmaal dat iedereen een camera op zak heeft en allesduizend keer uitvergroot wordt. Vroeger gebeurde er nooit iets en waren het louter lieverdjes.  Volgens deze zelfde groep is het voetbal ook verruwd… yes, right? Als het trio Hanegem/Israel/Laseroms ook dertig camera’s (excl. publiek) op zich gericht had geweten, hadden ze door schorsingen waarschijnlijk nog niet aan tien wedstrijden per seizoen gekomen!


Dus roep vooral hard, veel en ongenuanceerd en gebruik daarvoor elk medium en besef vooral dat naar structurele oplossingen zoeken u slechts stemmen oplevert uit de 30 procent-vijver. Mocht u toch met oplossingen willen komen, laat u dan niet beperken door enige kennis of financiële beperking … totaal niet relevant! Richt u puur op het verkiezingsresultaat en de denkwijze in de 70 procent-vijver. Bij twijfel memoreer ik nog maar even aan de duizend euro’s van Rutte en de Muur van Mexico.

Het worden roerige tijden, met veel zwarte Pieten, dat dan weer wel!
Proost!

Ben Trooster

PS Uiteraard hoort u bij die 30% ;)

Gerelateerd