Column: Aanklooimoeders

09-07-2016 Nieuws Suzanne Stevense

Wanneer je dit leest is het zomervakantie. Kijk er al weken vooraf naar uit, 'De grote vakantie'. De weken voorafgaand aan de zomervakantie vliegen voorbij, ik ben zelf geen held in het onthouden van de 5 agenda's in dit gezin, ik doe mijn best want welke moeder niet.. maar oh, oh wat vind ik het soms moeilijk. Verjaardag hier, feestje daar, studiedag, etentje, feestje, kadootje voor de juffen, sport, kijklessen en noem maar op. Het is een beetje als een kip zonder kop die laatste weken voor de grote vakantie. Krijg weleens verwijtende blikken. Er zijn zelfs moeders die wanneer zij mij aanspreken een tikkie door hun knieën gaan om op soort van ooghoogte te komen en mij aanspreken alsof ik een kind ben: 'niet vergeten Suus, ze hebben vanmiddag extra gym he?' 


Ik doe mijn best…Ik werk voor mezelf, dus werk eigenlijk altijd en heb altijd vakantie, of was het nou andersom…Er zijn ergere dingen zullen we maar zeggen. Een voorbeeld van ergere dingen: Een nogal dringend appje ontvangen van een moeder die graag het vriendenboekje van haar kind terug zou willen na 3 weken, want 'Hij wil het zo graag terug hebben, hij vraagt er iedere dag om, Hij kan niet zonder...'. Moet je ineens je hele huis overhoop gooien of opruimen voor de verandering voor een vriendenboekje.. wie die boekjes ooit heeft bedacht....

Als het dan eenmaal die laatste schooldag is.. nou dan hang ik de vlag uit want ik hoef nu niets belangrijks te onthouden, en dus ook niet vergeten. Georganiseerde moeders, nee daar val ik dus niet onder. Maar...bestaan die wel? Gecombineerde outfits en schone toetjes zijn hier nooit aan de orde, ze kiezen zelf hun kleding uit en bepalen zelf of er haren gekamd worden, en als het gebeurt... bepalen zij zelf hoe het gekamd is. Zo kiest Maja er altijd expres voor om 2 verschillende sokken aan te trekken, met klitten in het haar, en jongensondergoed aan 'want dat zit lekker'. Niets mis mee overigens om die kinderen al vroeg dingen zelf te laten doen, handig voor deze moeder en niet geheel onbelangrijk.. Worden ze lekker zelfstandig van EN hopelijk kweken we vroeg zelfvertrouwen:)

Terugkomend op het ochtend ritueel, hier is het vooral rennen en vliegen van kast naar badkamer, tot schreeuwen 'schiet nou ohooop'. Regelmatig even bellen naar school dat wij ons verslapen hebben, maar inmiddels weten ze het al zodra ik zeg: 'Goedemorgen, met Suzan, moeder van Charlie en Maja..' Aan de andere kant van de lijn hoor ik haar lachen en zeggen voordat ik verder praat: verslapen zeker?

Interessant om er open over te praten met andere moeders, maar we weten ook allemaal dat het 'not done' is om je met de opvoeding van een ander te bemoeien zonder dat jou om hulp gevraagd werd. Zo kwam er ooit een moeder bij mij op bezoek, haar kind kreeg van mijn kind een zakje chips. Het kindje klaagde bij zijn moeder dat het ' vieze chippies' waren. Waarop zijn moeder hem begrijpend aankeek, en mij het zakje terug gaf met de woorden: ' Snap ik wel, het zijn niet de echte Suus, dit is van de Aldi ofzo?' Dat was dus zo'n moment  waar je je realiseert dat het beter is om je niet met de opvoeding van een ander te bemoeien…Nooit meer terug gezien overigens.


Na de zomervakantie weer een boel evenementen op de schoolkalender staan waar menig moeder op het plein graag iets over kwijt wil. Schoolfotograaf, Sinterklaas, Kerst, Juffendag. 'Mijn kinderen stonden er niet op als zichzelf...' 'Waarom laten ze die kinderen eerst buiten spelen voordat ze op de foto moeten?' 'Het haar van Truusje zag er echt niet meer uit zoals het er thuis uitzag' 'Hopelijk maken ze er dit jaar wel iets leuks van'. 'Ik hoop dat wij die Sint ook nog te zien krijgen'.

Ja mensen het is serieus om je krom te lachen natuurlijk, om maar te zwijgen over Koningsdag, Sportdag en weet ik het allemaal niet wat voor dagen er zijn geweest. Gelukkig vergeet ik nog weleens iets, en heb ik er de helft maar van meegekregen. Heb de kinderen overigens nooit horen klagen over het verloop van deze activiteiten.


Ken je 'De club van ontaarde moeders'? Check het eens op Facebook. Vele herkenbare verhaaltjes van andere aanklooi moeders, Van die dingen die ons als moeder allemaal weleens gebeuren, waar we vervolgens om kunnen lachen met elkaar. Kind en woonkamer onder gesmeerd met Sudocrème, kind even in de auto laten om te pinnen, terug komen bij je auto en een man aantreffen die op het punt staat de politie te bellen… Heerlijk om te lezen.

Dames, moeders: 'Die andere moeders doen ook maar wat'

Fijne vakantie.

Suzanne Stevense

Gerelateerd