College komt met visie Openbare Ruimte

16-12-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Openbare ruimte of publieke ruimte is de ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Het is een fysieke plaats waar een groot deel van het publieke leven zich afspeelt. De meeste openbare ruimtes bevinden zich in de open lucht, maar ook vrij toegankelijke overheidsgebouwen en publieke instellingen kunnen tot de openbare ruimte worden gerekend. Afgelopen dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders een visie op de Vlaardingse Openbare Ruimte vastgesteld. Binnenkort zal de gemeenteraad zich erover buigen.

In de betreffende visie staat een aantal waarden waaraan, volgens het college de Openbare Ruimte aan moet voldoen: ,,Identiteit, gastvrij en bruikbaar, gezond en duurzaam. Een prettige openbare ruimte verhoogt het woonplezier, trekt mensen aan en versterkt de economie’’.

Ongeveer 80 inwoners, ondernemers, medewerkers van de brandweer, politie, woningbouwcoöperaties en andere belanghebbenden samen de thema’s geformuleerd die zij belangrijk vinden voor de openbare ruimte. Deze waarden zijn door een selectie van geïnteresseerde deelnemers in verschillende workshops uitgewerkt tot hoofdthema’s. Het resultaat van het hele proces is in de visie vastgelegd.

,,Waar voorheen nogal technisch naar de Openbare Ruimte werd gekeken, doen we dat nu met een wat andere blik’’, lichtte wethouder Ruud van Harten toe tijdens de persbijeenkomst gisteren. ,,Voorheen ging je meer uit van aantallen parkeerplaatsen en andere zaken die redelijk standaard waren. Naast die technisch inhoudelijke benadering kijken we nu ook naar het gebruik en de betekenis van de Openbare Ruimte in zowel het maken van nieuwe plannen als het dagelijks beheer en onderhoud. Deze visie zal als een soort paraplu voor andere nota’s gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld bij het inrichten van nieuwe wijken of herstructurering van bestaande gebieden als dat aan de orde is’’.

 

Inrichting openbare ruimte

Iedereen gebruikt de openbare ruimte op zijn of haar eigen manier. Als bewoner om van huis naar werk te komen, te sporten of te picknicken in het park. Als ondernemer om bereikbaar en aantrekkelijk te zijn voor klanten. Of als ontwikkelaar om potentiele kopers over de streep te trekken voor het kopen van een woning. Door de verandering in gebruik, beheer en inrichting van de openbare ruimte vraagt het ontwikkelen en handhaven van een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte om een visie en het vermogen keuzes te maken. De Visie Openbare Ruimte helpt hierbij.

 Gerelateerd