ChristenUnie-SGP uit coalitie bij legaliseren wiet

13-01-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN –Toen de gemeenteraad instemde met de koopzondagen was er voor de ChristenUnie-SGP (CU-SGP) een grens bereikt: de partij die haar uitgangspunten op de Bijbel baseert was niet meer bereid om nóg een keer haar principes overboord te zetten. Als het moet, ten koste van de steun aan het huidige college.

Nu burgemeester Bert Blase, na een motie van GroenLinks,  zich gaat oriënteren op de mogelijkheden om wietteelt te legaliseren, komt dat punt voor CU-SGP fractievoorzitter Esther Heijndijk nadrukkelijk in zicht. Ze schreef er een open brief over aan de burgemeester en liet ook voor de microfoon van Omroep Vlaardingen er geen misverstand over bestaan:

,,Mocht er in het onderzoek iets staan wat enige vorm van legalisatie in Vlaardingen zou betekenen dan zou dat wel absoluut consequenties hebben voor onze deelname aan het college. Iets wat ik mijn eigen kinderen zou afraden, ga ik niet mogelijk maken voor de buurkinderen’’.

In de door de CU-SGP opgestelde brief zet Heijndijk het allemaal nog eens op een rijtje: ,,In principe wordt u als portefeuillehouder Veiligheid opgeroepen om een onderzoek in gang te zetten dat rechtstreeks indruist tegen het landelijk beleid’’. Heijndijk vraagt zich hierop af of Vlaardingen hiermee al niet de wettelijke grenzen overschrijdt en waarschuwt voor de consequenties. Hierbij stelt zij dat ,,… de raad geen handhaving meer wenst van het (soft)drugsbeleid in Vlaardingen…’’.

Tenslotte vraagt Heijndijk namens haar fractie zich af of de burgemeester nu scholen gaat opdragen om voorlichting over de gevaren van (soft)drugs te staken en ook politie, brandweer en Openbaar Ministerie zal verzoeken niet langer ‘op te sporen en te handhaven’.

Met de verklaring op de radio en de open brief lijkt Heijndijk al te zeer op zaken vooruit te lopen. In de laatste raadsvergadering van 2014 is weliswaar gesproken over het softdrugsbeleid maar het door de CU-SGP geschetste toekomstbeeld is nog lang niet in zicht. Burgemeester Blase zal slechts in eerste instantie eens zijn licht opsteken hoe andere gemeentes omgaan met het softdrugsbeleid en wietteelt. De huidige situatie waarbij verkoop door coffeeshops toegestaan is, maar inkoop niet is volgens de raad ongewenst en niet of nauwelijks te handhaven. Coffeeshophouders worden zo min of meer gedwongen wiet illegaal in te kopen, dikwijls van criminele organisaties.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date