Buurtbewoners in actie tegen te hard rijden op woonerf

02-11-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Vroeger heette het stapvoets maar tegenwoordig is het officieel 15 km per uur: de maximum toegestane snelheid op een woonerf. Daarvan lijkt nog niet iedereen voldoende doordrongen en daarom kwam een groep bewoners van de Berkendreef in Holy vanmiddag in actie.

Mariska Donker is één van hen en zij ziet vrijwel dagelijks auto’s net iets te hard voorbij rijden op de woonerven van de buurt waar ze woont. En op de Berkendreef zitten een paar onoverzichtelijke bochtjes die dat dan wel gevaarlijk maken; ,,Er spelen hier veel kinderen op straat en die steken nu eenmaal nog weleens onverwacht over of rennen zonder te kijken. Dat is ‘kinderen eigen’ en wij als volwassenen moeten daar gewoon rekening mee houden als we ons woonerf op rijden. De snelheid is hier maximaal 15 km per uur en voetgangers mogen de hele straat gebruiken. Toch schijnen veel mensen dit niet te weten want er wordt veel te hard gereden of geërgerd gereageerd als kinderen op straat spelen. Zeker rond het speeltuintje in onze straat levert dat veel gevaarlijke situaties op.’’

Met de buurtactie ging Mariska met een aantal andere buurtbewoners vanmiddag de deuren langs, met een cadeautje: ,,Kliko-stickers, die we aangevraagd hebben via Veilig Verkeer Nederland’’, vervolgt Mariska. ,,Die gaan we uitdelen aan buurtbewoners en dan gaan we ook het gesprek met hen aan. Deze stickers kunnen op de groenbakken of papierbakken geplakt worden zodat op de ophaaldagen extra zichtbaar is dat onze straat een woonerf en dus een 15 km zone is.’’

Bewoners van de Berkendreef die thuis zijn, en de deur open doen, hebben alle begrip voor de actie. En als iedereen zich houdt aan de gemaakte afspraak kun je er op de eerstvolgende ophaaldag van groenafval of papier de kliko’s met stickers massaal buiten zien staan.

Wie ook in de eigen buurt in actie wil komen kan hier alles lezen over stickeracties en een melding van een onveilige situatie maken.

Bekijk de foto's