Burn-out voorkomen als zzp'er

20-08-2021 Nieuws Advertorial

Als zzp’er weet je dat het runnen van een bedrijf soms een flinke aanslag op je mentale gezondheid kan zijn. Hoe zorg je dat je als ondernemer niet opgebrand raakt? Hier lees je een paar praktische tips voor het voorkomen van een burn-out. Ook vertellen we wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers voor je kan betekenen als je daardoor niet kan werken.

Goed verzekerd bij arbeidsongeschiktheid

Elke zzp’er of freelancer kan arbeidsongeschikt raken. Niet alleen door lichamelijke schade, als gevolg van een verkeersongeluk of blessure bijvoorbeeld. Maar ook door mentale klachten, zoals een burn-out of depressie. 

Daarom is het belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten. Als je tijdelijk of langdurig niet kan werken, dan kan deze verzekering namelijk tot wel 90 procent van je gebruikelijke inkomen uitkeren. Bovendien is een aov ook fiscaal aantrekkelijk, omdat je de premie als aftrekpost kunt opvoeren.

Kun je door psychische problemen een opdracht niet afronden en ontstaat er hierdoor een conflict met een klant of opdrachtgever? Schakel dan een bedrijfsjurist in. Als je op tijd een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers afsluit, ben je verzekerd van professionele juridische hulp en een gratis incassodienst.

Tips om een burn-out te vermijden

Een burn-out krijg je niet zomaar. Door de eerste signalen te herkennen en naar je lichaam te luisteren, kun je meestal voorkomen dat je overspannen raakt of te maken krijgt met een burn-out. 

Een paar tips:
- Bewaak je grenzen. Je hoeft echt niet élke klus aan te pakken. Klussen die niet bij je passen of simpelweg niet lucratief genoeg zijn, kun je beter overlaten aan een collega. Zo blijf je plezier hebben in je werk en word je minder geleefd.
- Neem genoeg rust. Ook als (beginnend) ondernemer heb je recht op vakantie. Als je nog niet de middelen hebt om er een weekje of langer tussenuit te gaan, plan dan op z’n minst regelmatig een vrije dag in. Zo nu en dan afremmen is broodnodig: door regelmatig op te laden voorkom je dat je op je tandvlees gaat lopen.
- Besteed taken uit. Zet de taken die je te veel energie kosten op papier en besteed deze indien mogelijk uit aan een professional. Hik je al weken tegen het regelen van administratieve klusjes aan? Bel een boekhouder. Moet je een tekst schrijven voor je website en heb je geen idee waar te beginnen? - Schakel een freelance copywriter in. Zo kun jij je in de tussentijd richten op werk waar je wél gelukkig en productief van wordt.
- Laat je niet afleiden. Mensen zijn waardeloze multitaskers. Van meerdere dingen tegelijkertijd doen word je alleen maar onrustig en gestrest. Focus je daarom telkens op één taak en zorg dat je niet afgeleid kan worden door inkomende mails, appjes of notificaties. Met een plug-in als Boomerang kun je makkelijk je Gmail-inbox pauzeren.

Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date