Categorieën

Service

Burgerinitiatief wil meer geld voor 'feestje' 750 jarig bestaan

Burgerinitiatief wil meer geld voor 'feestje' 750 jarig bestaan
Nieuws

Burgerinitiatief wil meer geld voor 'feestje' 750 jarig bestaan

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 01-07-2021
  • Nieuws
Burgerinitiatief wil meer geld voor 'feestje' 750 jarig bestaan
VLAARDINGEN – In 1973 stond de stad zo’n beetje het hele jaar op zijn kop omdat er 700 jaar eerder stadsrechten waren verleend door graaf Floris de Vijfde. In 2023 is dat dus alweer 750 jaar en dat moet feestelijk gevierd worden. Dat vinden veel mensen, en in ieder geval Frank Tomeï en Wibo Broek van het Burgerinitiatief 750 jaar stad Vlaardingen. Tomeï heeft zijn sporen dik verdiend met evenementen als het Zomerterras en beiden waren ook intensief betrokken in 2018 bij de viering van de Slag bij Vlaardingen die 1000 jaar eerder plaatsvond.

Afgelopen week stuurden ze een brief aan het college en de gemeenteraad om aandacht te vragen voor wat over twee jaar weer een groot feest moet worden. Daarvoor moet dan wel wat meer geld uitgetrokken worden dan de eerder door de raad vastgestelde €134.503. En dat bedrag is dan nog wel onder voorbehoud, want als er in de culturele sector zich nog meer calamiteiten voordoen, corona heeft er fors in gehakt, dan is dat geld snel op.

Tomeï en Broek vragen de raad om een en ander nog eens te heroverwegen; andere sponsoren en financiers stappen namelijk alleen in als de gemeente een belangrijke financiële bijdrage levert. En dat bedrag van nog geen anderhalve ton is gewoon te weinig voor een jaar lang van activiteiten, evenementen en programma’s in de stad. Vervolgens vragen beiden om in ieder geval dit jaar €750.000 te reserveren en ook te kijken hoe en of andere budgetten nog voor dit doel (deels) ingezet kunnen worden. Daarbij spelen ze ook in op een zeker sentiment: uiteindelijk vormen de stadsrechten het begin van zelfbeschikking, een eigen bestuur en de daaruit voortgekomen gemeenteraad. Toch? Daarnaast zet het niet alleen Vlaardingen nog eens extra op de kaart maar zorgt het ook voor verbinding van Vlaardingers met de stad.

Eerlijk is eerlijk, in 2018 was er veel belangstelling voor de nagespeelde slag in de Broekpolder, maar de festiviteiten in het Oranjepark waren daarentegen nogal ‘mager’ bezocht. En wat merken we, drie jaar na dato, nog van de positieve effecten ervan?  Hoe meten we die? En hoe groot was dan die verbondenheid van Vlaardingers met de stad en is die gegroeid na 2018 of enkel opgeleefd in dat bewuste jaar? Dat zijn de vragen die de gemeenteraad zichzelf mag stellen voordat ze besluit om alles bij elkaar bijna een miljoen euro beschikbaar te stellen.