Burgemeester Blase blijft niet in Vlaardingen

02-06-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Commissaris van de Koning Jaap Smit ontvangt de profielschets van Kees Borsboom

VLAARDINGEN - Vanavond is in een bijzondere raadsvergadering de profielschets voor de nieuw aan te stellen burgemeester vastgesteld. Aanwezig was daarbij Commissaris van de Koning (CvdK) Jaap Smit, die na de bespreking en vaststelling ervan de profielschets in ontvangst nam. Er kan nu een vacature worden opengesteld waarna de sollicitatieprocedure start.

 

Bert Blase: het is nu aan mijn opvolger

Meest opvallend moment van de avond was dat interim-burgemeester Bert Blase liet weten niet te gaan solliciteren. Hij zag uit naar het verloop van een goede procedure, waarbij hij uiterlijk per 1 januari aanstaande zijn keten kon overhandigen aan zijn opvolger. ,,Ik ben gekomen als waarnemer en ik ga weg als waarnemer’’. Blase had vanmiddag de gemeenteraad zelf al in een mail geïnformeerd. Als achtergrond voor zijn besluit gaf Blase aan dat zijn focus op een gegeven taak en opdracht lag, onder meer inzetten voor een betere samenwerking binnen de raad. ,,Ik denk dat er een aantal goede stappen zijn gezet in die richting waarop mijn opvolger kan opbouwen’’, aldus Bert Blase. Hij hield de mogelijkheid voor een sollicitatie als burgemeester elders nog open, evenals een eventueel interim-burgemeesterschap.

Bij de start van de vergadering  lichtte Kees Borsboom, fractievoorzitter van GroenLinks, namens de fractievoorzitters de profielschets toe. Borsboom sprak zijn teleurstelling uit over de ontvangst van de CvdK Smit door een onvolledige raad, daarmee verwijzend naar het wegblijven van ONS.Vlaardingen. Voor deze fractie was het ‘poppenkast’ waaraan men niet mee wilde doen. Wat volgde was een opsomming van kwaliteiten waaraan een burgemeester in Vlaardingen aan moest voldoen.

,,Ik heb mijn vrouw verteld dat ik hier niet eerder dan half één vannacht klaar zou zijn’’, vervolgde CvdK Jaap Smit. ,,Dit om een goede traditie hier voort te zetten. Smit bleek daarmee het vaak lange vergaderen van de Vlaardingse raad, en ook de fractievoorzitters bij hem in Den Haag, goed te kennen. Hij was daarna wel complimenteus: ,,Dat u collectief nu overeenstemming bereikt hebt in een moeilijk proces is een verdienste. Het was niet altijd even gemakkelijk’’.

Smit stelde vervolgens nog wat vragen die door Kees Borsboom uitstekend beantwoord werden en hier en daar aangevuld door collega fractievoorzitters. Borsboom: ,,Het is een baan voor minstens 7 dagen per week. Waar dan de rustdag zit, bekijken we erna wel’’.

Binnenkort zal de procedure worden opgestart met het plaatsen van een advertentie. Aan de hand van een eerste selectie door de Commissaris zal een Vertrouwenscommissie vervolgens gesprekken voeren en een voorkeur uitspreken. Met het advies van de Commissaris zal er een beoordeling in het Kabinet en een benoeming door de Kroon plaatsvinden. Dit zal dan uiterlijk 1 januari 2017 zijn.

Gerelateerd