Buren Maassluis schaffen duur Vuurwerkdetectiesysteem af

25-02-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In Vlaardingen werd het met de jaarwisseling van 2017 voor het eerst ingezet: het vuurwerkdetectiesysteem. ‘Het kost wat, maar dan heb je ook wat’, zo werd er gedacht bij de gemeente. Bij de buren in Maassluis denken ze daar inmiddels anders over; de balans van afgelopen jaarwisseling is opgemaakt en er is voor duizenden euro’s meer schade aangericht dan het jaar ervoor. Daarbij vallen de resultaten van het al drie jaar gebruikte vuurwerkdetectiesysteem tegen. Het afsteken van vuurwerk wordt er niet mee voorkomen en er worden al helemaal geen overtreders gepakt. Het systeem wordt in Maassluis daarom afgeschaft. Of ze dat in Vlaardingen ook doen is nog even de vraag.

Het vuurwerkdetectiesysteem kostte in Vlaardingen zo’n €30.000 en het zou met een seconde of tien de medewerkers van Toezicht & Handhaving waarschuwen waar er vuurwerk is afgestoken. De aanleiding voor de aanschaf en inzet van het systeem waren de vele klachten rond de jaarwisseling van 2016/2017 over vuurwerkoverlast.

,,Het college geeft aan positief te zijn over het systeem’’, aldus een verklaring begin 2018. In een toelichting werd echter aangegeven dat er slechts zes bekeuringen zijn uitgedeeld, deels, en dus niet geheel, als gevolg van het vuurwerkdetectiesysteem. Ook stelde het college dat op heterdaad betrappen van het afsteken van vuurwerk ‘lastig blijft’.

De tien seconden waarbinnen Toezicht & Handhaving gewaarschuwd wordt over de ‘afsteeklocatie van vuurwerk’  zijn voor de daders lang genoeg om zich uit de voeten te maken. Laat staan als de ‘lichtblauwe brigade’  nog wat tijd nodig heeft om juist die locatie te bereiken. En het systeem bestrijkt ook maar een klein gebied; het was niet in alle wijken aanwezig. Dat werd nog eens extra onderstreept door de bloembak aan het Messchaertplein die opgeblazen werd tijdens de jaarwisseling van 2018 en die niet door het detectiesysteem opgemerkt werd. Kortom, de vraag dringt zich op of de kosten van het systeem wel opwegen tegen de resultaten. In eerste instantie lijkt de vuurwerkoverlast er niet minder om geworden en is de pakkans evenmin vergroot. In Maassluis weten ze dat inmiddels.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date