Categorieën

Service

Bram Keizerwaard geeft vermoord Joods jongetje 'een gezicht'

Bram Keizerwaard geeft vermoord Joods jongetje 'een gezicht'
Nieuws

Bram Keizerwaard geeft vermoord Joods jongetje 'een gezicht'

  • Redactie
  • 03-04-2023
  • Nieuws
Bram Keizerwaard geeft vermoord Joods jongetje 'een gezicht'

Fotografie: Ada Onderdelinden-Visser

VLAARDINGEN – Waar is Freddy? Die vraag heeft Bram Keizerwaard, voormalig rector van het Groen van Prinstererlyceum, kort geleden beantwoord. Hij deed dat in een boek dat gaat over Freddy, een jongetje dat op tweejarige leeftijd in de Tweede Wereldoorlog meegenomen is, naar kamp Westerbork en vervolgens in een concentratiekamp vermoord werd. Freddy was een Joods jongetje, en ondergedoken bij een gezin aan de Prins Hendriklaan in Vlaardinger Ambacht.

,,Stolpersteine, ofwel ‘struikelstenen’; je struikelt er niet over met je voeten maar met je hart’’, zo tekende Bram Keizerwaard op uit de mond van een jongere. In Europa liggen er inmiddels honderdduizenden en in Vlaardingen liggen er op acht adressen 15 stenen . In elke steen moet je de naam van wie je herdenkt er met de hand, per letter, in slaan om die persoon werkelijk en intens te herdenken. En te realiseren wat voor leed die mensen is aangedaan. Aan de Prins Hendriklaan ligt er één ter hoogte van nummer 82, met Freddy’s naam erop. Toen die steen werd gelegd in 2022 was dit voor Bram Keizerwaard het begin van een speurtocht, met een gruwelijk verhaal, het verhaal van Freddy Walvisch die in 1943 van zijn onderduikadres is weggehaald door de politie.

Bram Keizerwaard: ,,Dit werd het begin van zoektocht langs bronnen, plaatsen en (digitale) archieven en ik besloot een poging te wagen om het verhaal van deze kleine man te achterhalen, te vertellen en hem alsnog een gezicht te geven’’.

Dit resulteerde in een boekje dat inmiddels is uitgegeven door uitgeverij Aspekt en dat verkrijgbaar is bij de bekende websites als Bol.com, Geschiedenis-winkel.nl, Readshop.nl en natuurlijk ook in de boekhandel. Afgelopen woensdag, op 29 maart, is het eerste exemplaar uitgereikt in de Bethelkerk aan Jan Anderson. Anderson was één van degenen die met zijn Stichting Jan Anderson en Rita Verboon het boekje heeft mogelijk gemaakt, naast de Stichting Levi Lassen in Den Haag, het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en de Protestante Wijkgemeente Bethelkerk. Dit alles onder het motto: “Het verhaal moet verteld worden.”

Een link naar het boekje vind je hier en hier