Bonne année, bonne santé!

03-01-2021 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Bonne année, bonne santé: Dat is de wens die in Frankrijk heel veel gebruikt wordt aan het begin van het nieuwe jaar : gelukkig nieuwjaar in goede gezondheid zou je in het Nederlands zeggen. Bij dezen beste lezer!    

Gelukkig heeft het eindelijk een keertje gevroren. Min vijf graden de afgelopen nacht. Nog niet veel natuurlijk maar toch. Als ik uit het raam kijk zie ik een wit landschap. De zon komt op en het wit op de weilanden smelt snel weg. Vanuit mijn huis kijk ik op de rivier de Vienne die door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen dagen behoorlijk woest is. Mijn huis was een onderdeel van een groter domein dat na de oorlog in stukken is gesplitst. Het geheel bestond uit een negentiende-eeuws kasteel met vele hectaren terrein, een grote boerderij en een dorpje met enkele woonhuizen en drie watermolens. De watermolens dienden om het klei te malen  (kaolin) dat gebruikt werd als grondstof voor de porseleinfabricage in en rond Limoges. Limoges was het centrum van de porseleinproductie in Frankrijk. Langzamerhand zijn vrijwel alle porseleinfabrieken verdwenen want wie koopt er nog een eetservies voor zijn uitzet. Dat is  afgelopen maar het nationale museum voor porselein is nog wel te vinden in het centrum van de stad. Trouwens een schitterend gebouw met een wonderschone verzameling porselein en email; ook enorm veel Delfts Blauw trouwens.

Om weer even terug te komen op het domein dat de afgelopen tientallen jaren na vererving in verschillende stukken is verkocht. Ik heb het huis van de opzichter met een flink stuk grond en mooi uitzicht op de rivier. Het gedeelte  langs de rivier met de watermolens is in handen gekomen van één van de nazaten van de stichter van het geheel. Hij heeft in één van de watermolens turbines geplaatst waardoor elektriciteit wordt opgewekt die doorgeleverd wordt aan het EDF, het Franse nationale elektriciteitsbedrijf. Met die nazaat is het alleen niet zo goed afgelopen. Op een zondag heeft hij in de ochtend zonder de turbines stil te leggen onderhoud eraan gepleegd. Eén van zijn zoons vond hem later die ochtend. Hij is nog naar het ziekenhuis gebracht maar hij heeft het niet overleefd. Nu zijn de kinderen gezamenlijk eigenaar van de molens. Het huisnummer van de molen is nummer 13. Zou dat er iets mee te maken hebben? Je zou het bijna denken.

Dick van der PijlGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date