Bonjour Vlaardingen!

23-06-2019 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN – Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Vandaag begint Dick van der Pijl met een introductie van zichzelf; Dick woont in Frankrijk en neemt voorlopig de plek in van Marijke Bozzano, die vanwege persoonlijke redenen tijdelijk gestopt is. Je leest het hier!

Onlangs heeft Marijke Persijn me geïntroduceerd. Zij en Cora hebben eind jaren vijftig/begin jaren zestig net als ik in Vlaardingen Ambacht gewoond en op dezelfde lagere school gezeten, de Jan Ligthartschool. Deze openbare school stond tegenover het oude Raadhuis van Vlaardingen Ambacht dat na de oorlog als gemeentearchief dienst heeft gedaan.  Het schoolgebouw is een aantal jaren geleden afgebroken. Cora zat geloof ik bij Marijke in de klas en ik zat één klas hoger daar ik een jaar ouder ben dan zij. Het was een fijne school en ook een leuke buurt om op te groeien met toen nog heel weinig verkeer. De enige doorgaande weg was de Prins Bernhardlaan die op de kruising met de Prins Hendriklaan bij de boerderij van Chardon overging in de Holyweg. Rond 1960 begon de aanleg van de autoweg, het Holyziekenhuis en de Holywijk en wijzigde de situatie enorm.

Mijn ouders verhuisden in 1964 naar Maasland naar een nieuwbouwwoning. Als kind vind je het interessant om te verhuizen maar daar kreeg ik gauw spijt van. Omdat het nog maar een paar maanden betrof, vonden mijn ouders dat ik op de lagere school in Vlaardingen moest blijven. Elke dag dus een flinke fietstocht door weer en wind. Daarna naar het nieuwgebouwde gemeentelyceum in de westwijk in Vlaardingen wat in elk geval wat dichterbij was. Gelukkig zijn we vijf jaar later weer terug naar Vlaardingen gegaan. Iedereen in ons gezin had  alle kontakten en het verenigingsleven in Vlaardingen aangehouden en dan was het gewoon veel praktischer om daar dan ook te wonen.

Een rasechte Vlaardinger ben ik wel. Aan de  naam Dirk die veel in de familie voorkom is zo vlak na de oorlog een Engels tintje gegeven. Dick klonkt toen modern. Mijn grootouders aan beide zijden woonden in het “Nieuwe land” zoals dat genoemd werd; het Vlaardingen aan de Oostzijde van de haven.  Opa aan vaderskant  Van der Pijl had een koffie en theehandel in de Willem Beukelszoonstraat en opa aan moederskant Wapenaar zat in de haringvisserij.

Na het gemeentelyceum ben ik naar de Pedagogische Academie in Rotterdam gegaan. Weer veel fietsen dus. En daarna de militaire dienst en daarna heb ik eigenlijk niet meer in Vlaardingen gewoond. Een aantal jaren  Amsterdam; een rechtenstudie afgerond en vervolgens in Haarlem en Bergen aan Zee tot uiteindelijk werd besloten naar Frankrijk te gaan.

Enkele tientallen jaren geleden verhuisd naar de Limousin. Een mooie groene  enorm bosrijke streek met laag- en middelgebergte en veel meren in de zuidwesthoek van Frankrijk. Daar zullen in de komende tijd mijn verhalen vandaan komen. Hoe kom je daar terecht?  Mis je Vlaardingen nog? Daar zal ik de komende maanden  meer over vertellen.

Dick van der PijlGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date