Bomen en elektriciteitspalen

11-03-2018 Nieuws Cora Vlug

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Marijke Persijn (België) en vandaag Cora Vlug (Verenigde Staten).

De media heeft een nieuw woord geïntroduceerd, “Bomb Cyclone”. Voor verleden week vrijdag werd er zelfs een “Snow Bomb Cyclone” voorspeld. De naam zegt het al, sneeuw die valt als een bom met heftige wind. De weermannen- en vrouwen zitten er nogal eens naast met hun voorspellingen, dus ik maakte me er niet druk om verder. In de ochtend begint het inderdaad te sneeuwen. Natte sneeuw, die al snel overgaat in een gordijn van dikke witte vlokken, die worden uitgerekt door de harde wind. Er wordt gewaarschuwd om binnen te blijven en zeker niet de weg op te gaan. Scholen sluiten vroeg, kantoren gaan dicht. Het leven ligt gewoon even plat en de sneeuw blijft vallen tot ver in de avond. De boomtakken zakken door vanwege het gewicht van de natte sneeuw. De grond is van water verzadigd.  Doordat de aarde door en door nat is, de wind sterk en vele bomen oud, sneuvelen een groot aantal bomen.

Veel elektriciteit bedrading is hier boven de grond, aan hoge dikke houten palen, zo dik als boomstammen. In vele wijken is alles wel ondergronds, maar dan is het verbonden met de elektriciteitspalen boven de grond een eind verderop. Tel alles bij elkaar op en je hebt ….stroomuitval. Bomen vallen op de palen, palen vallen om en de bedrading knapt. Veel straten worden afgesloten. Om 4 uur in de middag valt bij ons de stroom uit. Een jaar of 5 geleden gebeurde dat ook en duurde 5 dagen. Je kan en hebt dus echt niks. Alleen de open haard en kaarsen. Om dat niet nog eens mee te maken hebben we daarna een generator aangeschaft. De generator heeft al die jaren werkeloos in een hoek gestaan, maar wel een gerust gevoel dat ie er staat. Het ziet er naar uit dat de stroomstoring nog wel een poosje zal aanhouden, dus starten we de generator op. Ook bij verschillende buren staat het beest al te loeien. Wat een kabaal, maar we blijven warm, hebben eten, we kunnen douchen, koffie zetten, tv kijken en we hebben licht.  Elke 8 uur moet er benzine bijgevuld worden. Het is omslachtig en vervelend, maar we zijn maar wat blij met ons generatortje.

Zaterdag verdwijnt de sneeuw al gauw, maar de puinhoop van omgevallen bomen, takken en geknapte elektriciteitsdraden en palen gaat niet vanzelf weg. Bijna een half miljoen gezinnen in Pennsylvania zonder stroom. Veel wegen afgesloten. Ook winkels hebben te maken met stroomuitval en niet elke winkel heeft een generator. Winkelcentra zijn gesloten en donker. De supermarkten draaien op halve kracht. Het is donker binnen en er is geen melk, vlees, worst en andere bederfelijke levensmiddelen. De rijen vriezers worden leeg gehaald door het personeel. Er kan alleen contant betaald worden. Het is bijna spookachtig in de supermarkt. We krijgen updates van  elektriciteitsbedrijf PECO via sms, wanneer de stroom weer terug zal komen. Dat varieert van maandagavond 11 uur tot donderdagmiddag 4 uur. Uiteindelijk floept alles weer aan op maandag rond een uur of 6 in de avond. Luxe hoor, als je een schakelaar kan omhalen en je hebt licht. En heerlijk rustig buiten. Je hoort de vogels weer fluiten en je krijgt de lente in je hoofd, terwijl er nog steeds duizenden gezinnen zonder stroom zitten.  Rijen Peco elektriciteit trucks rijden af en aan en zijn overal aan het werk. En dan zie je de weersverwachting voor woensdag…..”Snow Bomb Cyclone” . Daar gaan we weer, niks geen lente nog.

Het begint weer met een paar druppels regen vroeg in de morgen en alles veranderd al snel in een prachtige witte wereld. Gelukkig minder wind dan de vrijdag ervoor, maar de takken gaan alweer hangen door het gewicht van de sneeuw. We houden stroom gelukkig. M’n afspraken voor die dag worden afgebeld. Ik kan vandaag thuis blijven en genieten van de sneeuw. Ik kijk af en toe op de facebook pagina van ons dorp om op de hoogte te blijven van stroomstoringen en weg afsluitingen en natuurlijk leuke verhalen en minder leuke verhalen. Eén verhaal springt er uit. Het geeft weer eens een bewijs dat de meeste mensen om ons heen een goed hart hebben. Op deze dagen van sneeuw en kou zijn de Peco  werkers volop aan het werk. Ze rijden af en aan. Werken op grote hoogte, in de kou en wind, op drukke wegen, tussen omvallende bomen. Ze werken dag en nacht door om ons onze luxe in huis weer gauw terug te brengen. Een mevrouw schrijft op Facebook dat ze lunch heeft met een vriendin in een fastfood restaurant in ons dorp. Er parkeren zeker 15 Peco trucks voor de deur en een heel leger Peco werkers komt even opwarmen en een hapje eten. Ze krijgen applaus van het publiek wanneer ze het restaurant binnen stappen. De vrouw bedenkt een plannetje. Ze bespreekt haar plannetje met de serveerster. De vrouw zet een post op de Doylestown facebookpagina. Lezers kunnen het restaurant bellen en vragen naar de serveerster. Zij zal je creditcardnummer noteren en het bedrag wat je wilt doneren. Binnen een paar minuten loopt het storm op Facebook. De mevrouw haar plannetje werkt.  Voordat de Peco werkers klaar zijn met eten is het geld bij elkaar om de gehele rekening plus een flinke tip voor de serveerster te betalen. Je begrijpt de verbaasde gezichten van iedereen. Mooi gebaar, simpel gebaar maar zo geweldig!! Gewoon even een beetje moeite om je waardering te laten blijken voor anderen.


Ondertussen schijnt het zonnetje weer en de sneeuw verdwijnt als sneeuw voor de zon. De weergeleerden beloven nog één keer sneeuw voor zondag. Dus terwijl u dit verhaal leest ben ik weer van een wit uitzicht aan het genieten. De klok gaat op deze zondag een uur vooruit. Gelukkig heet het hier geen “zomertijd” want dat is het zeker nog niet. “Daylight savings” noemen we het hier in USA . Toch een teken dat de lente in aantocht is.Gerelateerd