Boekenmarktruimte Windwijzer succesvol vernieuwd

10-05-2022 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - In De Windwijzer, de voormalige Oosterkerk aan de Schiedamseweg 95 in Vlaardingen, is al zo’n 25 jaar een uitgebreide boekenmarkt met tweedehands boeken te vinden. Op woensdag 11 mei wordt de ruimte van deze boekenmarkt, na een grondige verbouwing, officieel heropend. 

Vanaf halverwege de jaren negentig waren de banken op de bovengalerij van de kerk niet meer bezet door mensen, maar door dozen met boeken, Een paar honderd dozen met enkele duizenden boeken vormden een rijke verzameling aan genres en titels.  Na al die jaren ontstond de wens om de dozen te laten verdwijnen en de boeken in boekenkasten onder te brengen en wel op zo’n manier dat er ongeveer net zoveel boeken een plek kunnen vinden, maar dat er ook ruimte ontstaat voor andere activiteiten. De Windwijzer is vaak drukbezet en kampt met regelmaat met een tekort aan ruimtes voor de activiteiten die overdag en in de avonden plaatsvinden. 

Na ruim een half jaar tekenen, verbouwen en inrichten is er een uitermate sfeervolle en multifunctionele ruimte ontstaan. De banken zijn verdwenen, de aflopende galerij is op drie niveaus uitgevlakt, boekenkasten zijn geplaatst, maar ook hebben enkele mooie werk- en leeftafels een plek gevonden. Al deze werkzaamheden werden mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o, de stichting Jan Anderson & Rita Boon, de stichting Vrienden van De Windwijzer en door het werk van diverse enthousiaste vrijwilligers. 

,,Deze ruimte heeft ineens veel meer mogelijkheden gekregen'', aldus Tiny Nobel coördinerend vrijwilliger van de Boekenmarkt. ,,Goed om te zien dat in deze ruimtes nu ook huiswerkbegeleiding wordt gegeven en éénmaal per week een aantal vrouwen kleding maakt en herstelt. Deze week vond op een avond, aan de grote teakhouten tafel, een boekbespreking plaats en er staan ook al enkele workshops in de planning, waaronder een kennismakingsavond ‘zelf boekbinden’. Allemaal activiteiten die hiervoor niet mogelijk waren. De eerlijkheid gebied om te zeggen dat wij, als ‘boekenvrijwilligers’ in eerste instantie best wel sceptisch waren'', vervolgt Tiny, ,,Na zo’n 25 jaar raak je gewend aan je inrichting en de vele dozen. Maar dit eindresultaat heeft ons finaal over de streep getrokken, we zijn hier heel trots op.'' 

De Windwijzer is naast een veelzijdig ontmoetingscentrum nu ook ineens de grootste boekenwinkel van Vlaardingen. ,,We geloven dat boeken je wereld groter maken en dat een goed boek het verdient om doorgegeven te worden.''  zegt Marian Kalmijn, één van de nieuwe boekenmarktvrijwilligers. ,,Je waant je soms in luilekkerland met zoveel mooie boeken, heerlijk om hier een dagdeel in de week bezig te kunnen zijn.'' Ook voor de liefhebbers van vinyl is het zeker de moeite waard om de, nog enigszins beperkte, hoeveelheid met grammofoonplaten te bekijken. 

De opening wordt verricht door Jan Anderson, één van de bezoekers van het eerste uur. Hij opent de ruimte samen met enkele kinderen van het kinderprogramma Windkracht95, zij doen dit als bezoekers van het laatste uur. De boekenmarkt is iedere maandagochtend geopend, en momenteel iedere tweede zaterdagochtend van de maand. Binnenkort wordt dit, zodra de vrijwilligersbezetting rond is, verruimd naar iedere zaterdagochtend.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date