Bittere nasleep Loggerfestival

26-06-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

de burgemeester in het VIP gedeelte bij het Loggerfestival

VLAARDINGEN - Volgende week zal er een evaluatie zijn in het stadhuis van het verloop van het Loggerfestival. Aanwezig zijn dan de leden van de Raad van Toezicht van het Loggerfestival, verschillende hulpdiensten, burgemeester Annemiek Jetten en wethouder Arnout Hoekstra.

Volgens verschillende bronnen, waaronder een elders gepubliceerde brief van de gemeente Vlaardingen, was het goed mis met een aantal zaken. Zo wordt beweerd dat één van de organisatoren, Ben Trooster, onder invloed zou zijn geweest, terwijl dat volgens de aan het festival afgegeven vergunning strikt verboden was. Daarnaast werd er sterke drank geschonken in de VIP tent na het tijdstip van 23.00 uur, hét moment dat het festival moest stoppen. Wat heeft zich nu feitelijk afgespeeld op de vrijdag en zaterdag tijdens het festival?

Eraan voorafgaand werd er al wekenlang 'gesteggeld' over de aard van de vergunning en het tijdstip dat het Loggerfestival op vrijdagavond en zaterdagavond moest stoppen; werd het een A-vergunning of een C-vergunning? Het is het verschil tussen een Buurtbarbecue of een Volwaardig evenement. Volgens burgemeester Jetten was het veiligheidsplan niet op orde, dus eerder stoppen. Wel werd nog wat extra subsidie verstrekt om wat meer beveiligers in te huren. De laatst gevoerde gesprekken waren volgens beide partijen goed en respectvol, maar de relatie tussen burgemeester Jetten en de organisatie leek verre van vriendschappelijk.

Toen het Loggerfestival losbarstte was het voor velen een welkom en gezellig evenement. Opvallend was echter wel dat, naast de hulpdiensten, er veel medewerkers van Toezicht en Handhaving aanwezig waren en ook een afvaardiging van ambtenaren die voortdurend bezig waren om alles te controleren, met opmerkelijke resultaten. Toen een barkeeper op vrijdagavond in de VIP tent zijn laatste cocktail aan het bereiden was stormde een ambtenaar met camera naar binnen om een foto te nemen van de etiketten van de flessen drank waaruit gemixt werd, immers er mocht niet meer geschonken worden; dat er per ongeluk even niet op de tijd gelet werd was onvoldoende excuus en er kan nog een forse boete volgen. Burgemeester Jetten liet zich overigens de Schelvispekel goed smaken toen deze op vrijdagavond aan haar aangeboden werd in de VIP-tent. Andere collegeleden genoten daar ook van de aan hen aangeboden drankjes.

Organisator Ben Trooster, (bijgestaan door medeorganisator Annique Camphens), kreeg op vrijdag 23 juni rond half elf 's avonds bezoek van een medewerker Toezicht en Handhaving. Trooster had net een slokje genomen van zijn eerste drankje die dag, kort voor sluitingstijd en moest blazen. De uitslag was positief, maar Trooster verzocht nogmaals te mogen blazen op een ander apparaat; één slok zou nooit een positieve uitslag mogen geven. De betreffende medewerkster keerde echter niet terug met een ander apparaat, maar conclusies werden al wel getrokken blijkbaar bij de gemeente, zoals uit de eerder genoemde brief bleek. Trooster werd gelast zich te melden op zaterdagochtend om half tien bij burgemeester Jetten, maar zegt de mail hierover te laat te hebben gelezen.

De gemeente heeft inmiddels laten weten door dit 'incident'  Ben Trooster niet langer te zien als gesprekspartner. Burgemeester Jetten heeft overigens na deze alcoholcontrole aan één van de collegeleden verzocht het festival stil te leggen omdat er niet aan de vergunning voldaan werd. Hieraan werd geen gevolg gegeven, wat mogelijk van meer wijsheid getuigt dan rond kwart voor elf 's avonds een grote massa mensen voortijdig te vertellen dat het 'over en sluiten' is.

Op zaterdag volgde controle op controle, waarbij de reguliere schouw van het evenemententerrein maar liefst tweeëneenhalf uur duurde; normaal gesproken neemt dit nog niet de helft van deze tijd in beslag. Het geeft in ieder geval sterk de indruk dat er keer op keer gezocht werd naar alles wat niet klopte. Hoe het gesprek volgende week zal verlopen is onzeker. Dat er harde woorden over en weer zullen vallen is wel zeker.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date