Bijna af: De legende van de Kattenbeker van Loes Henger!

11-07-2021 Nieuws Redactie

Fotografie: Bart Zandstra

VLAARDINGEN – Beeldend kunstenaar Loes Henger moet nog enkele details afmaken maar aan de Vetteoordskade, hoek Westhavenkade, is een nieuw kunstwerk van haar hand verrezen: De Legende van de Kattenbeker. Het is alweer de tweede muurschildering in korte tijd van haar hand, mogelijk gemaakt door onder meer ‘Expeditie Vlaardingen’. De eerste maakte ze bij de bewaakte fietsenstalling aan de Van Riebeeckstraat  .

De locatie voor deze muurschildering is bijzonder goed gekozen. Het kunstwerk van Loes Henger vertelt namelijk de ‘legende van de kattenbeker’, vlakbij de plek waar het allemaal gebeurd moest zijn, in een ver verleden aan de Oude Haven. Het is een sage over een schip dat aanmeert in Vlaardingen, waarvan de bemanningsleden in katten veranderen zodra zij aan wal springen. De katten versperren al dansend de weg. Wie er langs wil, drinkt eerst uit de zilveren bokaal. Een voorman nam de bokaal in handen en riep “In Godsnaam!”. Waarop de katten schrokken, terug aan boord sprongen en vertrokken. Ze zijn niet meer terug gezien. Enkel de bokaal bleef het bewijs van hun komst.

Expeditie Vlaardingen is een initiatief van Stichting Vlaardingen Partners in samenwerking met de gemeente Vlaardingen. Vlaardingen Partners is in 2018 opgericht en verbonden met het Ondernemersfonds Vlaardingen. Een deel van het budget van het Ondernemersfonds wordt gebruikt voor stadsbrede activiteiten. Vlaardingen Partners zet zich hiervoor in en wil Vlaardingen op diverse fronten verfraaien, de recreatieve sector en de economie stimuleren en een waardevolle netwerkomgeving bieden. De stichting gaat Vlaardingen als woon-, werk- en leefstad weer meer promoten om zo de economie en werkgelegenheid in de stad te verstevigen. Ook wil de stichting een samenwerkingsovereenkomst aangaan met de gemeente en samenwerking zoeken met andere organisaties die met hun eigen kennis en ervaring een bijdrage kunnen leveren.