Bezoek het Vlaardingencultuurhuis!

15-10-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Dit weekend kunt u een kijkje gaan nemen in het Vlaardingencultuurhuis in de Broekpolder. Het Vlaardingencultuurhuis is een nagebouwde boerderij van 5000 jaar geleden. Het archeologisch erf is zowel vandaag als morgen van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Er zijn beide dagen demonstraties speerwerpen, barnstenen sierraden maken en steentijdpotten maken.

Het Vlaardingencultuurhuis is deze zomer gebouwd door studenten van de Universiteit Leiden onder leiding van professor Annelou van Gijn, hoogleraar experimentele archeologie aan de UL. De professor en een aantal van de studenten waren gisteren weer in Vlaardingen voor de officiële overdracht van de prehistorische boerderij aan de Federatie Broekpolder.

De officiële handeling werd verricht door wethouder Ruud van Harten. Hij begroef een pot (geheel in de stijl van de Vlaardingencultuur nagemaakt), gevuld met offergaven zoals vlees, haringen en noten om op deze manier de goden gunstig te stemmen.

Het Vlaardingencultuurhuis is een eerste fase in de ontwikkeling van het Educatief Archeologisch Erf. De ontwerpschets voorziet in de aanleg van onderkomens en boerenwoningen uit meerdere tijdperken, zoals de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Het geheel krijgt het authentiek bijbehorende landschap.

Gerelateerd