Beleggen is de enige manier om de hoge inflatie te snel af te zijn
De inflatie loopt snel op. Producten lijken wel met de dag duurder te worden en op het einde van de maand blijft er steeds minder over. Ook in Vlaardingen is dat goed te merken. Wie niet aan de spaarcenten moet zitten om het einde van de maand te halen, ziet het gespaarde geld nog steeds verdampen door de hoge inflatie. Het codewoord om dit te voorkomen: beleggen.
Spaarcenten brengen niks op en de inflatie doet het verdampen
Het probleem van een hoge inflatie is dat het spaargeld eigenlijk verdampt zonder dat je het merkt. Normaal gesproken kennen banken een rente toe over het spaargeld. Dat is een vergoeding omdat je geld plaatst bij de bank. De bank kan dat geld dan gebruiken om het aan anderen uit te lenen, bijvoorbeeld voor hypotheken. Een deel van de opbrengst kent het toe aan de spaarder. Het probleem is dat banken de afgelopen jaren werden geconfronteerd met dalende marktrentes. Daardoor is de rentemarge steeds kleiner geworden. Spaargeld brengt met andere woorden zo goed als niks meer op. Bigbank is bijvoorbeeld een van de gulste spelers op de markt en kent een rente van 0,30% toe. Plaats je 10.000 euro bij Bigbank, dan heb je een jaar later dus 10.030 euro. Met je winst kan je nog niet eens uit eten gaan.
Daartegenover staat dan weer de inflatie die voor geldontwaarding zorgt. Dat betekent dat je steeds minder kan kopen met je geld. Normaal gesproken streeft men naar een inflatie van 2% tot 3% per jaar. Bij deze inflatie worden consumenten aangemoedigd om producten te kopen en gaat het goed met de economie. Een inflatie van 2% wil zeggen dat als een product dit jaar 100 euro kost, het volgend jaar 102 euro zal kosten. Voor wat je vandaag met je 10.000 euro kan kopen, zou je het jaar nadien dan 10.200 euro moeten betalen. Momenteel ligt de inflatie echter enorm hoog. In april bedroeg de inflatie bijvoorbeeld 9,6%. Hierdoor volstaat de rente die je van de bank krijgt niet om deze inflatie nog maar enigszins te compenseren.
Beleggen is de beste manier om de inflatie voor te zijn
Om de inflatie te counteren, kan je twee dingen doen. In de eerste plaats kan je aankopen niet uitstellen en het geld nu meteen uitgeven, voordat de producten volgend jaar opnieuw duurder zijn. Het probleem is dat niemand weet of deze hoge inflatiecijfers zullen aanhouden. Mogelijk zullen de prijzen uiteindelijk zelfs zakken en is het net beter om te wachten.
Plan B is een betere optie: beleggen en een hoger rendement vergaren dan wat de bank toekent. Over het algemeen neemt men aan dat een rendement van 7% tot 8% bij aandelen realistisch is, hoewel superbelegger Warren Buffet het eerder heeft over 6% tot 7%. Zo'n rendement is onvoldoende om de superhoge inflatiecijfers helemaal te counteren, maar zal wel de verliezen helpen te beperken. Natuurlijk vergt het ook wat moeite. Eventueel kan je beleggen in fondsen of in indexen in plaats van in losse aandelen. Je inleg wordt dan automatisch gespreid over verschillende aandelen.
Goed nadenken over de risico's die je neemt
Uiteraard kan er in meer dan alleen aandelen worden belegd. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer mensen die hun weg vinden naar crypto-investeringsplatformen als bitcoin profit. Dat komt natuurlijk omdat er in het verleden wél superwinsten zijn gemaakt met dergelijke cryptomunten. Onthoud echter dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst en dat crypto-investeringen altijd risicovol zijn. Het is belangrijk om een evenwichtige beleggingsportefeuille samen te stellen en om daarbij goed na te denken over de risico's die je wil (en kan) nemen. Net als op de aandelenmarkt hoort er altijd een goed onderzoek aan de investeringsbeslissing vooraf te gaan.