Categorieën

Service

Beleggen in Bitcoin houdt risico's in: zo beperk je het gevaar

Beleggen in Bitcoin houdt risico's in: zo beperk je het gevaar
Nieuws

Beleggen in Bitcoin houdt risico's in: zo beperk je het gevaar

  • Ingezonden mededeling
  • 28-04-2022
  • Nieuws
Beleggen in Bitcoin houdt risico's in: zo beperk je het gevaar
Uit een aantal onderzoeken blijkt dat steeds meer mensen interesse hebben in de Bitcoinhandel. Het heeft natuurlijk veel te maken met de huidige toestand van de economie en de oplopende inflatiecijfers. Het beleggen in cryptomunten is ook steeds toegankelijker geworden. Het is al lang niet meer zo dat je een IT-diploma op zak moet hebben om cryptomunten te kopen, integendeel. Toch is het belangrijk om aandacht te hebben voor de risico's die onlosmakelijk aan cryptomunten als Bitcoin verbonden zijn. We leggen uit wat de risico's zijn en hoe je jezelf tegen deze risico's kan wapenen.

De koers is moeilijk te voorspellen en je kan veel verliezen

Het is onmogelijk om te voorspellen hoe de koers van een munt als Bitcoin verder zal evolueren. In december 2017 was een Bitcoin bijvoorbeeld nog 16.000 euro waard. Een jaar later was dat nog slechts 3100 euro. Iedereen voorspelde toen dat de vrije val was ingezet, maar intussen ligt de waarde van de munt weer tien keer hoger. Er is niet echt een solide basis om de koers van Bitcoin te evalueren en te voorspellen en het blijft dan ook een risico.

Als je investeert in cryptomunten als Bitcoin, wees je er dan van bewust dat je veel geld kan verliezen. Gebruik daarom alleen geld dat je niet nodig hebt en waarvan het geen ramp is als je het verliest. Weet verder dat je niet alleen kan investeren in koersstijgingen, maar ook in koersdalingen. Dat doe je door middel van crypto-CFD's die je koopt via platforms als bitcoin prime. Omdat er daarbij wordt gewerkt met hefbomen is het risico echter nog groter. Bij crypto-CFD's geldt dus net hetzelfde als bij klassieke investeringen in cryptomunten: zorg dat de bedragen die je belegt nooit je financiële zekerheid in gevaar kunnen brengen.

Veel frauduleuze bedrijven actief

Ten tweede moet je goed opletten waar je investeert, want ook voor oplichters is de cryptosector heel geliefd. Dat komt omdat de kennis over deze sector bij veel investeerders ondermaats is, terwijl de sector niet wordt gereguleerd. Er zijn talloze zwendelpraktijken met fictieve bedrijfjes die vooral je geld willen stelen. Beleg daarom enkel bij platformen die betrouwbaar zijn. Er is een register van aanbieders van cryptodiensten dat je kan raadplegen. Dit register toont aan dat het cryptobedrijf de nodige maatregelen treft om witwassen en het financieren van terrorisme te voorkomen. Het geeft een zekere kwaliteitsgarantie, maar het vertelt bijvoorbeeld niks over de klantenservice. Het blijft dan ook belangrijk om reviews te lezen en informatie te verzamelen voordat je geld investeert via een bepaald platform.

Veilig cryptomunten opslaan en nadenken over de erfopvolging

Ten slotte draag je bij investeringen in cryptomunten ook zelf een belangrijke verantwoordelijkheid. Je dient je cryptomunten namelijk veilig op te slaan. Dat doe je bij voorkeur op een cold wallet die je op een veilig plek bewaart. De inlogcredentials dien je eveneens veilig te bewaren. Daarbij is het ook nodig om na te denken over zaken als de erfopvolging, want op een dag ben jij er misschien niet meer en zijn je erfgenamen niks zonder de inloggegevens. Dat wil zeggen dat je het een en ander veilig in je testament moet opnemen. Dat zijn uiteraard zaken waar veel mensen niet meteen aan denken als ze in Bitcoin investeren.