Categorieën

Service

Begroting in de raad: Liveblog

Begroting in de raad: Liveblog
Politiek

Begroting in de raad: Liveblog

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 05-11-2014
  • Politiek
Begroting in de raad: Liveblog

23.22: Brouwer sluit af en de burgemeester schorst daarop de vergadering. Morgen, donderdag 6 november wordt er vanaf 14 uur verder vergaderd.

23.17:
Brouwer: ,,De zaken waar echt nog op bezuinigd kan worden zien wij in deze begroting niet terug. De bibliotheek, de kinderboerderij en ander zaken...zijn niet van belang voor dit college''. Brouwer vindt dat er juist op zaken als het Actieplan Wonen bezuinigd kan worden. ,,De Vlaardinger kan meer gaan betalen en krijgt er minder voor terug''. Brouwer verwijst naar het indienen van een aantal moties die met andere oppositiepartijen zijn ingediend en die morgen behandeld zullen worden.

23.16: Albert Brouwer van Stadsbelangen (SBV) sluit als laatste fractievoorzitter af met zijn Algemene Beschouwingen.

23.12: Borsboom moet afronden van burgemeester Blase, die de spreektijden goed in de hand houd: er is weinig overschrijding,behalve dan door interrupties uit de raad zelf.

23.06:
Borsboom: ,,De Actieplannen Wonen en Economie worden tegelijkertijd uitgevoerd. De stad wordt er echter niet aantrekkelijker op om te wonen en te werken door het sluiten van voorzieningen''

23.03: GroenLinks voorman Kees Borsboom is aan de beurt als voorlaatste, hierna alleen nog Stadsbelangen Vlaardingen. Borsboom: ,,In tijden van verkiezingen zijn die politici niet weg te slaan, maar daarna zie je ze niet meer en luisteren ze ook niet meer''. Borsboom refereert aan de alternatieve begroting van GroenLinks, ingediend bij de Voorjaarsnota.

22.56: Caljé noemt de bijdrage van de VVD 'visieloos': ,,VVD , kom nou eens met een goed idee !''

22.52:
Kalf sluit af: de begroting is niet volledig, vanwege het ontbreken van verschillende noodzakelijke investeringen. De VVD kondigt twee moties aan over 'begrotingsdiscipline'  (informeren over financiële tegenvallers en dit direct in de begroting te wijzigen).

22.48: Veel vragen van de VVD over de financiële dekking van diverse zaken in de begroting. ''Voorzitter, we houden het college aan haar bezuinigingsopdracht''. De aanzet voor een scherp debat wordt al gemaakt, door het aanwijzen van meerdere coalitiepartijen als falend op punten. Kalf verklaart voorstellen te doen om veel overbodige regelgeving te schrappen ten behoeve van ondernemers. De Blankenburgtunnel komt ook weer voorbij met 'oortjes'  als noodzakelijk voor Vlaardingen.

22.40:
De VVD is aan de beurt, Vera Kalf spreekt. Kalf benadrukt nogmaals dat de VVD al vaker geroepen heeft te bezuinigen, maar dat er niet geluisterd is.

22.32: De driemans/vrouwsfractie neemt om beurten het woord. Het wachten is op de interrupties uit de raad, maar wie van de drie stel je de vragen ? Genoemd worden de koopzondagen, de inbreng van ondernemersvereniging IKV. ,,Vlaardingen wordt ook aantrekkelijker door diversiteit in de bouw van nieuwe woningen''. Verdere speerpunten zijn veiligheid bij de Brederostraat, betere infrastructuur voor fietsers en de zorg over de verliezen op grondexploitaties. De Kulk wordt als succes van de CU/SGP gepresenteerd

22.29:
De ChristenUnie/SGP gaat bij drie microfoons staan. Gedrieën zullen zij een deel van de eigen Algemene Beschouwing op zich nemen. Een en ander in het kader van gezamenlijke inbreng. Effectief of verwarrend en lastig op te concentreren ?

22.24:
Jonkers is niet te spreken over een wijziging van de houding van het college naar de Ericaschool, een bekend speerpunt van de AOV. Op de zorg voor oud-leerlingen zou in de begroting het gehele bedrag van € 35.000 geschrapt worden. Er wordt ook nogmaals gevraagd om een Kadernota Ouderen, een en ander wordt verwoord in een motie.

22.14: Jonkers uit bezorgdheid over de bezuinigingen, met name over het effect voor mensen die zorg nodig hebben. ,,Het aantal nieuwe 'zorgvragers' is niet in te schatten, met mogelijk grotere druk op de financiën''. Hij komt met financiële dekkingsvoorstellen om een risicobuffer te vergroten voor tegenvallers in de zorg. De AOV verwoordt dit in amendementen, ingediend mede namens de Leefbaren.

22.11: Na het onwaarschijnlijk hoge leestempo van Jacky Silos komen er geen interrupties. Het AOV met Arthur Jonkers neemt het stokje over.

22.04:
Silos wil de inhuur van het SUS-team (veiligheid uitgaansleven) stoppen en het geld deels naar 'Jeugd' overhevelen. Er is bezorgdheid over de aanwezigheid van voldoende budgetten voor de levering van zorg volgende jaar.

22.01: De vergadering wordt hervat door fractievoorzitter Jacky Silos van het CDA. ,,Cultuur is belangrijk maar zonder omvangrijke subsidiestromen. Kade40, het Museum en de Kroepoekfabriek moeten dat behouden, maar de structuur van de Stadsgehoorzaal moet veranderen ten behoeve van amateurkunst''.

21.43:
U heeft nog 34 seconden, meneer Caljé, aldus burgemeester Blase. Er wordt kort geschorst.

21.37: Caljé: ,,De grondexploitaties, ambities uit het verleden, hangen ons als een molensteen om de nek'', En: ,,De begroting is niet moeilijk te begrijpen, er komt minder binnen dan er uit gaat, dus we moeten bezuinigen''. Het voorstel om 60 ambtenaren te ontslaan noemen zowel Caljé als Vink een slechte zaak.

21.31: D66 is de volgende, Peter Caljé voert het woord: ,,Dit is ónze begroting, met alle komma's, punten en bedragen''.

21.21: Hoogendijk eindigt met het spreken over concrete plannen om professioneel theater in de Stadsgehoorzaal te behouden. ONS Vlaardingen zal een motie hierover indienen: theater verkopen, huidige budget gebruiken voor afdekken verlies en programmeren professioneel theater: wilt u dit verder onderzoeken, zoals wij voorstellen ?

21.20: 
Hoogendijk wordt regelmatig onderbroken door anderen maar vervolgt: een stad in balans is moeilijk te rijmen met bijvoorbeeld verhoging van de lastendruk voor burgers.   

21.01: Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen neemt het woord. Hoogendijk uit kritiek op de soms onbegrijpelijke taal die in de begroting is gebruikt. ,,Tante Jo begrijpt het nog steeds niet, en evenmin haar slimme neefje''. Hoogendijk bekritiseert de begroting die zijns inziens vol fouten zit. Hij verzoekt naast de mooie plannen ook eens aandacht aan het huidige midden- en kleinbedrijf te besteden in de stad.

20.52: 
Burgemeester Blase maant Terpstra: verder en afronden graag. Een deel van de punten van de PvdA kan niet meer genoemd worden. Hieronder inbegrepen een pleidooi voor het handhaven van Vele Vlaardingers Eén Huis (VVEH). Terpstra eindigt met ''de buurt bestuurt''.

20.42: Terpstra wil de regelgeving tot een minimum beperking om burger niet te blokkeren in hun initiatieven. Borsboom van GroenLinks verwijt de PvdA dat zij stoppen (in het college) met investeren.  

20.32
: Klaas Terpstra van de PvdA is aan de beurt. Voor de PvdA is het onacceptabel dat de komende jaren door geldgebrek of te weinig budget mensen in de steek gelaten worden. Terpstra verwijst naar een mogelijke leeg reservepotje van de WMO.

20.25:
Er onstaat discussie over de afwezigheid van financiële dekking van de voorstellen van de Leefbaren. Somers verklaart dat het college op een aantal zaken zoals verhoging van de OZB tarieven buiten haar boekje gaat en dat daarom zij niet voor de financiële dekking van haar amendementen hoeft te zorgen.

20.19: Burgemeester Blase verzoekt Somers af te ronden omdat ze aan haar maximum spreektijd zit. Somers zegt ook nog: de begrotingsvoorstellen over OZB en parkeertarieven kunt u op uw buik schrijven !

20.05
: Ivana Somers van de Leefbaren voert het woord. Zij benoemt de financiële positie van Vlaardingen als zorgwekkend maar spreekt ook haar diepe teleurstelling uit over het gevoerde beleid tot nu toe. Anderen mogen zich meer over het financiële plaatje uitspreken, de Leefbaren hebben een aantal moties en amendementen klaarliggen over onder meer de Kinderboerderij, de Ericaschool, parkeergelden en het sociaal domein. Ook scouting en Jeugdstad komen aan bod waarover met de ChristenUnie/SGP een motie wordt ingediend. Op vragen van Peter Caljé zegt Somers: ,,de Stadsgehoorzaal (SGZ) heeft alles gedaan de afgelopen jaren wat er gevraagd is, en toch kiest u ervoor om de SGZ de nek om te draaien''.

19.58: Vera Kalf van de VVD interrumpeert Vink: wat heeft de SP ervan weerhouden om niet eerder reserves op te bouwen, gezien de opmerking van de SP dat er op te grote voet geleefd is ? Kasper Vink antwoord dat het 'op te grote voet leven' ook komt door de vele grondaankopen in het verleden. Kees Borsboom van GroenLinks vraagt de SP welk bedrag zij reëel vinden als weerstandsvermogen. Borsboom heeft eerder bij de Voorjaarsnota en in de alternatieve begroting een ander lager bedrag genoemd, waardoor er minder bezuinigd zou moeten worden.

19.57: Over de komende extra taken (decentralisties) op het gebied van zorg, welzijn en jeugdzorg maakt de SP zich zorgen: ,,Krijgen onze inwoners wel de zorg straks die ze nodig hebben''?

19.48: Kasper Vink van de SP voert als eerste het woord. De SP is blij met de extra € 150.000 voor armoedebestrijding en de inititatieven van De Kulk. ,,Het is ook de wens om de Stadsgehoorzaal te behouden''. Er komt later een motie in samenwerking met GroenLinks hierover. Vink behandelt de begroting per onderwerp en stelt hierover vragen. De beantwoording van eerder door de SP gestelde vragen over onder meer verenigingen kwalificeert Vink als zwaar onvoldoende. Het gaat hierbij ook om de 'portefeuille' van de eigen wethouder, Arnout Hoekstra. Al met al blijft het te bezuinigen bedrag van circa € 12 miljoen voor de SP overeind.

19.45: Vooraf heeft een beperkt aantal partijen de eigen Algemene Beschouwingen aan de media toegestuurd: PvdA, ONS Vlaardingen, ChristenUnie/SGP, VV2000/Leefbaar Vlaardingen en de SP. Van zes partijen (AOV, D66, GroenLinks, CDA, Stadsbelangen en de VVD) is het een raadsel waar ze 'mee komen'.

19.42: Bij het vaststellen van de agenda verzoekt Klaas Terpstra van de PvdA een lijstje met 'ombuigingen' zodat helder is waarmee wel of niet ingestemd kan worden

19.33: Burgemeester Blase opent de vergadering met een welkom aan de raad, wethouders, de aanwezigen op de publieke tribune en de kijkers van Omroep Vlaardingen tv.  Vanavond zullen de fractievoorzitters van alle partijen in de raad eerst het woord voeren in hun Algemene Beschouwingen. De vragen die er door elk van hen gesteld worden zullen morgen door de wethouders/portefeuillehouders beantwoord worden. Verwacht mag worden dat er moties en amendementen ingediend worden om de begroting op onderdelen aan te passen. Vlaardingen24 is er live bij en doet in dit blog verslag van de belangrijkste punten.