Categorieën

Service

Beeldbepalend pand is wrak!

Beeldbepalend pand is wrak!
Nieuws

Beeldbepalend pand is wrak!

  • Redactie
  • 15-09-2014
  • Nieuws
Beeldbepalend pand is wrak!

Het zogenaamde beeldbepalende wrak aan het Jaagpad

VLAARDINGEN – Wie een rondgang maakt door het centrum van Vlaardingen, en soms zelfs daarbuiten, ziet ze hangen: de metalen schildjes met de kleuren van de Vlaardingse vlag en het opschrift 'beeldbepalend pand'. Vlaardingen heeft 555 beeldbepalende panden en objecten. Een beeldbepalend pand of object heeft kenmerken die Vlaardingen als stad een eigen gezicht geven. Samen met de gemeentelijke monumenten en de Rijksmonumenten vormen de panden en objecten het cultuurhistorische kapitaal van de stad. Wie eigenaar is van een beeldbepalend pand kan gratis een emaillen schildje ophalen om aan de voorgevel van het pand te bevestigen. Het schildje is dus een herkenningsteken, waaruit de cultuurhistorische waarde van het erfgoed blijkt.

Tenminste één schildje in de stad echter staat als een vlag op een modderschuit, of eigenlijk als een vlag op een woonark. Om precies te zijn aan het Jaagpad, vanaf de automatische sluizen even voorbij het politiebureau. Vlaardinger Fred Trooster, die regelmatig de gemeente op misstanden wijst, maakte er ons attent op. ,,Vanaf de brug over de Vlaardingse Vaart bij de Westlandse weg heeft men een prachtig uitzicht over de woonarken aan het Jaagpad’’, aldus Trooster. ,,Ik kan mijn woonark echter nog zo goed onderhouden, gezichtsbepalend is dat de eerste woonark, de oudste hier op het rijtje, al jaren niet bewoond wordt en ligt te verkrotten. Het geval is zo lek als een mandje, maar kan helaas niet zinken omdat er niet voldoende water onder staat. Veel mensen spreken er schande van en de gemeente handhaaft niet de voor een ligplaats overeenkomende bepalingen. Maar het is wel beeldbepalend, dat kan ik niet ontkennen. Dat er nog geen brand gesticht is, is een wonder. Wat mij hierbij verwondert is dat er wel een bordje op het raam zit, zoals op veel monumentale panden in de stad. De Historische Vereniging Vlaardingen zou hiervan toch kromme tenen moeten krijgen?''

Het wil nog weleens gebeuren dat de gemeente na een signaal van Fred Trooster uiteindelijk actie onderneemt. Wij wachten even af. De betreffende ark komt in ieder geval niet voor op de lijst van beeldbepalende panden of objecten van de gemeente.