Babberspolder baas in eigen buurt

17-09-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In Babberspolder-Oost gaan de bewoners aan de slag in de eigen wijk. Voor een scheve stoeptegel recht leggen of zelf wat onkruid op straat weghalen draaien zij hun hand niet meer om. Binnenkort tekenen Hans Riemens en Hanneke Brinkman van de bewonersvereniging een overeenkomst met de gemeente en Irado waarin alle partijen afspreken samen de verantwoordelijkheid te dragen voor het dagelijks onderhoud van de wijk.

Hiervoor wordt een fictief bedrijf opgericht waarin de bewoners deelneemen. Dit ‘bedrijf’ wordt de opdrachtgever voor het uitvoeren van het dagelijks onderhoud. Hiermee zijn ze dus medeverantwoordelijk voor het groenonderhoud, zwerfvuil en de afwikkeling van Buitenlijnmeldingen. De samenwerking is een pilot die 1 jaar duurt, met de intentie dit daarna door te zetten. Het doel is dat de wijk steeds mooier wordt en de actieve betrokkenheid van bewoners bij het onderhoud van de wijk toeneemt.

WIG

De samenwerking met vertegenwoordigers van de bewonersgroep Babberspolder, Irado en de gemeente is tot stand gekomen onder de werknaam WIG (Wijkbewoners, Irado, Gemeente). Deze verregaande samenwerking is het eerste grote initiatief dat uitvoering geeft aan de plannen uit het coalitieakkoord dat vorig jaar gesloten is. Daarin staat: ,,Wij willen het al ingezette beleid voortzetten om bewoners in wijken, buurten en (vrijwilligers)organisaties meer invloed te geven op wat er in hun wijk gebeurt. Zij worden door de gemeente gestimuleerd om zelf een bijdrage te leveren. Daarbij kunnen bevoegdheden, verantwoordelijkheden en budgetten worden overgedragen. Dat zal zorgvuldig gebeuren’’.

Bij de presentatie van de plannen afgelopen dinsdag lichtte verantwoordelijk wethouder Ruud van Harten nog één en ander toe: ,,Het gaat hier om serieuze budgetten waarin zowel de gemeente als Waterweg Wonen een aandeel hebben. Let wel, dit is geen trucje om het onderhoud goedkoper te maken of af te schuiven. Er is juist veel betrokkenheid vanuit de bewoners zelf om dit op te pakken en één van de voorbeelden ook waaraan je merkt dat de samenhang in de wijk groot is; een wijk waarin veel initiatieven worden genomen. In dit project zullen bewoners zelf oppakken wat mogelijk is en wat meer specialistisch is, daar zullen Irado en anderen nog gewoon op ingezet worden’’.

De ondertekening zal plaatsvinden tijdens de Burendag op 26 september op het Speeleiland aan de Johan de Wittstraat. Het tijdstip wordt nog nader bekend gemaakt.Gerelateerd