Archeologische vondst herontdekt

01-09-2021 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - J. Dam, een vrijwilliger en tekenaar bij het archeologisch & bouwhistorisch depot van de gemeente Vlaardingen, maakt tekeningen van allerlei vondsten om zo de collectie goed in beeld te brengen. Daarbij komt hij soms bijzondere zaken tegen. Vorige week had hij een 8 centimeter lang houten plankje in handen. Het is in 1995 gevonden in de Kuiperstraat. Het lag toen in de vulling van een sloot uit de 14e-15e eeuw en is nadien veilig opgeborgen in een doos.

Nu lijkt dit houten voorwerpje misschien niet speciaal, maar dat is het wel. Het viel de tekenaar op dat het hout langs een zijde een verhoogde rand heeft die helemaal rond loopt. Dit was duidelijk geen duigje van een boterkuipje, maar wat was het dan wel? Het is een stukje van een wastafeltje of schrijftafeltje! 

Een wastafeltje is een rechthoekig plankje dat in het midden was verdiept en voorzien van een laagje gekleurde was. Met een schrijfstift van metaal, hout of been maakte men aantekeningen in de was. Dit konden oefeningen zijn, notities, rekeningen of teksten die niet 'voor altijd' bewaard moesten blijven. De tekst kon eenvoudig verwijderd worden door de was een beetje op te warmen en opnieuw glad te strijken. 

De was blijft in de bodem zelden bewaard, maar de houten plankjes vinden archeologen soms wel terug. Dit is het eerste bekende wastafeltje uit de Vlaardingse bodem. Zulke schrijftafeltjes bleven tot de 15e-16e eeuw in gebruik. Dit exemplaar is te dateren in de late middeleeuwen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date