Categorieën

Service

Ammoniumnitraat in Vlaardingen wel veilig

Ammoniumnitraat in Vlaardingen wel veilig
Nieuws

Ammoniumnitraat in Vlaardingen wel veilig

  • Redactie
  • 06-08-2020
  • Nieuws
Ammoniumnitraat in Vlaardingen wel veilig
VLAARDINGEN - De wereld is letterlijk en figuurlijk aan het bijkomen van de schok die nog nagolft na de verwoestende explosie van ammoiniumnitraat dat in de haven van Beiroet lag opgeslagen. Een groot deel van de stad werd verwoest, meer dan 100 mensen verloren hun leven en er waren duizenden gewonden. Ligt deze stof ook opgeslagen in het havengebied van Rotterdam? Het antwoord op deze vraag is ja. Het bedrijf Yara in Vlaardingen heeft 23 ton ammoniumnitraat opgeslagen. Ter vergelijking: in Beiroet ging 2750 ton de lucht in.

Voor de microfoon van Radio Rijnmond vertelde Jan van Nies, expert van DCMR er meer over. ,,Alleen categorie 4 van deze stof is explosief. Dat is dus de vorm die in Vlaardingen ligt opgeslagen als grondstof voor kunstmest. Het is explosief maar alleen als er een externe bron bij komt, warmte bijvoorbeeld.'' 

Van Nies: ,,Bij Yara is het zo dat ze maximaal 35 ton mogen hebben. Het bedrijf wordt meerdere keren per jaar gecontroleerd. Niet alleen door DCMR maar ook door de Veiligheidsregio.'' De voorraad ammoniumnitraat in Vlaardingen ligt opgeslagen in een speciale loods onder de strengste veiligheidsvoorwaarden. ,,Het gebouw waarin het ammoniumnitraat ligt opgeslagen, moet minimaal 60 minuten brandwerend zijn zodat de brandweer tijd heeft om een eventuele externe brand onder controle kan krijgen of het gebouw kan koelen.'' De veiligheid van Vlaardingers is niet in het geding.