Categorieën

Service

Amerikaans boek met Vlaardingse familieconnecties

Amerikaans boek met Vlaardingse familieconnecties
Nieuws

Amerikaans boek met Vlaardingse familieconnecties

  • Cora Vlug
  • 23-09-2018
  • Nieuws
Amerikaans boek met Vlaardingse familieconnecties
VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Marijke Persijn (België) en vandaag Cora Vlug (Verenigde Staten).

Een paar weken geleden lag er een dikke envelop in de brievenbus, afkomstig uit California, afzender L.van Ekelenburg. Ik ken Linda alleen via Facebook en via via heeft ze natuurlijk te maken met Vlaardingen. Van Ekelenburg, een bekende naam in Vlaardingen voor vele generaties lang. Mijn oma, de moeder van mijn vader Maarten Bot, was een van Ekelenburg. Daar ligt de voor mij nog onbekende familie relatie met deze schrijfster Linda van Ekelenburg uit California. Linda is getrouwd met Mark van Ekelenburg. Mark is de zoon van Dirk van Ekelenburg. Deze Dirk is de hoofdpersoon in dit Amerikaanse boek : That Damned Torpedo. Een emotionele en gedetailleerde bundeling van brieven, feiten en belevenissen van een Nederlandse Marine Officier en zijn Amerikaanse bruid Blanche, gedurende de Tweede Wereldoorlog. Na het overlijden van dit echtpaar 52 jaar later, vonden hun kinderen een doos met brieven. Liefdesbrieven, brieven van Dirk’s vader en moeder, Blanche haar ouders en gezinsleden. Linda heeft 4 jaar onderzoek gedaan naar alle feiten en gebeurtenissen in en buiten Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en gedocumenteerd in het boek. De Nederlandse brieven vertaald in het Engels. De schrijfster bedankt in haar boek haar man Mark, hun dochter en zoon voor het geduld en aanmoediging. Ze bedankt haar schoonzus en haar zwager. En een speciale dank aan onze eigen Vlaardingse Haringkop Hans van Ekelenburg en zijn familie. Hans beheert het van Ekelenburg Familie Archief. Maar we kennen hem natuurlijk beter van de Zeillogger Balder.

Het waar gebeurde verhaal begint met 12 jarige Dirk. Hij koopt een zeeman van een vissersboot in den Haag om, zodat hij mee kan als verstekeling. Zes weken later ontdekt de kapitein Dirk en hij wordt terug gestuurd naar huis. Een paar jaar later, om Dirk’s liefde en passie voor de zee te testen, dringt z’n vader er bij Dirk op aan om een reis te maken op de Noordzee in de wintertijd. Die opdracht heeft hij met goed gevolg afgelegd en zo werd hij toegelaten op één van Nederlands beste zeevaartscholen. Hij heeft menig keer de wereld rond gevaren, zowel op vrachtschepen als passagiersschepen. In de Tweede Wereldoorlog werd zijn schip getorpedeerd door de Japanners. Na dagen op zee te hebben gedobberd wordt de bemanning gered. Voor onderzoek naar het verloren schip moest de bemanning naar het kantoor van de Nederland Shipping Line in New York City. Het was 1943. Achter het loket van NSL zat Blanche. Zij werkte daar als secretaresse. Het was liefde op het eerste gezicht en Dirk is in Amerika gebleven. Binnen een maand waren ze verloofd. Drie maanden later begonnen ze hun (wat zou worden 52 jarig) huwelijk. Waarvan de eerste paar jaar zou blijken dat het schrijven van brieven krachtiger is dan een tank of torpedo.

Ze verhuizen naar de West Kust van de USA. Dirk moet terug naar zijn taken op zee. Dirk’s familie in Holland lijdt onder de bezetting van de Duitsers en er is weinig of geen eten. Blanche haar broer is als Amerikaanse soldaat gelegerd in Frankrijk en Engeland. Alleen met brieven, die soms maanden onderweg zijn, houdt iedereen contact.

Dit boek is een collectie van een deel van deze brieven. Vele ervan lees je met dezelfde opwinding als een ouderwets radio programma, met al de onverwachte gebeurtenissen. Deze brieven laten zien hoe oorlogstijd geen onderscheid maakt in zwak of krachtig, individueel militair of burger. Meer hierover op www.thatdamnedtorpedo.com (website wordt nog aan gewerkt)

Ik ben helemaal geen lezer, maar dit boek ging bijna in één adem uit. Er staan ook mooie zwart wit familie foto’s in van de tijd dat Dirk in Nederland opgroeide. De familie in een typisch Hollandse woonkamer, aan het sjoelen op een zondagmiddag. Een foto uit 1960 van Dirk met z’n ouders Jacob en Dirkje van Ekelenburg bij hun Gouden Huwelijksfeest in Den Haag. De enige keer dat Dirk is terug gegaan naar Nederland voor een bezoek.

Ik wilde toch weleens weten hoe deze Dirk van Ekelenburg nu in relatie stond met mijn vader. Ik stuurde Linda natuurlijk eerst een bedankje voor het boek en meteen de vraag of zij me dit duidelijk kon maken. Ik vind stambomen en oude foto’s van mijn familie altijd heel interessant, maar ik gooi alles altijd door elkaar. Ik kan nooit onthouden wie wie is en wie met wie getrouwd is en hoeveel kinderen er zijn. Linda stuurde me een copy van haar bevindingen over de familie van Ekelenburg. Dat maakte het boek nog spannender eigenlijk. Dirk en mijn vader Maarten waren volle neven. Dirk z’n vader Jacob en mijn vaders moeder Annetje waren broer en zus. Kan je het volgen? Leuke bijkomstigheid is dat mijn oma Annetje en onze jongste zoon dezelfde geboortedatum hebben, alleen precies 99 jaar er tussen.  Het boek zou eigenlijk ook vertaald moeten worden in het Nederlands, vind ik, maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wie echt geïnteresseerd is om het verhaal te lezen moet maar even doorbijten in het Engels. Zeer de moeite waard. Ik heb genoten….met een doosje tissues naast me op de bank.

Cora Vlug