Als een vis in het water

03-02-2019 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN – Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Bozzano (Italië)

Onze dochter Simona geeft al een aantal jaren handballes op scholen. Zij werkt heel graag met kinderen en je ziet dan ook dat zij hier van geniet. Twee jaar geleden aan het eind van het schooljaar begon ook voor haar de vakantie, maar die verliep heel anders dan gedacht.

Simona werd door een vriendin gebeld of zij voor een paar maanden bij hen in een grote supermarkt wilde komen helpen. De vakantieperiode begon en ze hadden iemand dringend op de visafdeling nodig. Natuurlijk zei Simona “ja”; de school sluit immers drie maanden, en zij houdt wel van een nieuwe uitdaging.

Het was heel even wennen maar al snel leerde zij de namen van de verschillende  vissen en hoe je ze schoon maakt en fileert. Heel ander werk dan wat zij gewend was, maar ze went snel en staat met een stralend gezicht achter de toonbank. Al snel voelde zij zich als een vis in het water, dan komen toch haar ‘roots’ naar boven, met een Haringkop als moeder.

Zij is uiterlijk een echte Italiaanse met haar donkere haren en ogen, en spreekt naast Italiaans ook goed Nederlands , Engels en Duits, wat voor de winkel een voordeel is , en voor haar verassende momenten oplevert. Bijvoorbeeld als er Nederlandse klanten proberen uit te leggen wat zij willen en vervolgens Simona in het Nederlands zegt:  ,,Waar kan ik u mee helpen?’’  Jullie begrijpen hun gezicht en opluchting.  Zelfs gebeurde het een keer dat een klant haar vroeg waar ze vandaan kwam, omdat haar Nederlands toch wel een Rotterdams accent had. De klant bleek verre familie te zijn!

Uiteindelijk werkte Simona er de hele zomer en zij ging het werk steeds leuker vinden maar haar tijd zat er op; nu ging zij met welverdiende vakantie.

Eenmaal terug van vakantie werd zij benaderd door een eigenaar van een andere supermarkt die winkels in deze hele regio heeft. Omdat hij in de winkel in de stad ook een visafdeling wilde openen vroeg hij of zij geïnteresseerd was om bij hen te komen werken.

Zij heeft twee weken geleden de eerste visafdeling geopend  in een filiaal in Finalborgo een half uur hier vandaan en de bouw van de supermarkt hier in Imperia is in volle gang. Zo heeft Simona totaal ander werk gevonden waar zij helemaal tot haar recht komt.

Laatst ben ik vis bij haar gaan kopen en het is leuk om haar te zien staan in de winkel. Het werken met mensen is zo leuk en geeft zo veel voldoening! Laatst bracht een klant haar een kadootje om haar te bedanken. Ook haar verhalen die ze vertelt over wat ze meemaakt zijn zo herkenbaar.

Ik ben Finalborgo nog even doorgelopen; een prachtig middeleeuws dorpje met smalle straatjes en pleintjes en een kasteel wat hoog boven het dorp staat te pronken. Nog wat foto’s gemaakt, wat ik natuurlijk niet kan laten, en dan richting huis om de heerlijke verse tonijn klaar te maken. En super trots op onze dochter!

Ciao


MarijkeGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date