Alles zingt en zindert in de Belgische Ardennen

14-04-2019 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Het is Paasvakantie in de Belgische Ardennen. Het is gezellig druk in de straten van La Roche, maar ook op de rivier de Ourthe die langs ons huis stroomt. Er wordt alweer gekampeerd en de vakantiehuizen zitten vol. Vaak komen er auto’s bij ons de afrit afgereden met mensen die hopen dat ze hier hun vakantie gaan houden. Vanavond waren het er drie. Helaas voor hen moeten we ze  teleurstellen en zeggen dat hun vakantiewoning een eindje verderop langs de weg ligt.

Onze liefde voor deze omgeving begon tijdens de jaarlijkse kanoweekenden, waar Eric en ik aan mee deden. Nu zitten we op ons platje aan het water en zwaaien enthousiast terug naar de kanoërs, de rafters, de schoolkinderen op zelfgebouwde vlotten en voor het eerst naar een stel snorkelaars die langs kwamen drijven. We hebben al een paar hele mooie, zonnige dagen achter de rug en dan is het echt heel erg genieten. Op een gegeven moment stond ik met gesloten ogen een staande meditatie te doen. Eric vertelde me later dat verscheidene kanoërs vlak voor me gedraaid waren. Ik had er niets van gemerkt! We hebben vandaag in de sauna gezeten en ons afgekoeld met emmers Ourthe-water. Lekker koud en onze duffe hoofden knapten er enorm van op.

Het is ook een tijd van concerten. Het koor LAROCHANTE vierde vorige week zondag hun 40-jarig bestaan. Ze gaven een prachtige uitvoering van werken van Karl Jenkins in de Sint-Nicolaaskerk van La Roche. Onze Trio MaGMa organist Gérard Lambert heeft dit koor 40 jaar geleden opgericht en was nu een eregast. Tegenwoordig dirigeert de Poolse Bernadeta Artym het met bekwame hand. Er was een hele jonge jongen die tussen al die volwassenen mee stond te zingen. Tijdens het PIE JESU beklom hij de preekstoel om daar een solo te zingen. Wat een moed!

Deze zondag (de dag waarop mijn verhaal in Vlaardingen24 verschijnt) zal mijn Trio MaGMa collega, de Vlaamse dwarsfluitiste Marijke Verbeeck, op diezelfde plek haar prachtige solo spelen: de Allemande uit de Partita van J.S. Bach. Ze speelt zó mooi! Het zou leuk zijn als de kerk bij ons concert ook zo vol mensen zal zitten als op 7 april. De mensen hier zijn gek op koren. Minder op concerten zonder koor. Toch hopen we op een goede opkomst. Ex-Vlaardinger Ren de Vree van het Waals Weekblad heeft een aantal weken lang ons affiche met link naar de YouTube-aankondigingsvideo  in zijn digitale krant geplaatst. Wat een cadeau! We hebben de werken er inmiddels goed in zitten. Eric werd, zoals gewoonlijk, 2 à 3 weken voor het Paasconcert ziek en dan moet ik me overeind zien te houden. Ook de hooikoorts speelt me parten. Ik heb me dus omringd met potten honing, vlierbessensiroop, verse salie, citroenen, zoethout en noem maar op. Ik zou gewoon niet meer in april moeten optreden in het vervolg.

Het is altijd heerlijk om nieuwe inspiratie op te doen. Bij toeval kwam ik terecht op de site van Mind The Voice uit Sint-Amands. Een fris stel meiden uit Vlaanderen delen hun inzichten op het gebied van de (zang)stem middels boeken, online-oefeningen en video’s. Wat een verademing als je zelf uit de klassieke muziekwereld van meer dan 35 jaar geleden stamt. Voor hen is de zanger een mens met gevoelens en  een eigen persoonlijkheid. Ze geven uitleg over alles wat met de (zang)stem te maken heeft. Daar hoort ook de mind bij!  Ze geven yoga-asana’s (ik ben zelf yogadocente geweest) en Mind Trainingsoefeningen. Ze doen zelf alles voor. Ze zijn fris en grappig. Zo stelde ik me een zangopleiding voor. Ik ben heel blij dat deze jonge mensen dit prachtige werk doen! Leve de gezongen muziek in Vlaanderen en Wallonië.

A la prochaine,

Marijke PersijnGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date