Categorieën

Service

Alle registers open voor Jaap Zwart?

Alle registers open voor Jaap Zwart?
Uit

Alle registers open voor Jaap Zwart?

  • Redactie
  • 24-10-2014
  • Uit
Alle registers open voor Jaap Zwart?

VLAARDINGEN – Het Van Peteghem-orgel in de Grote Kerk aan de Markt is wel het bekendste en wordt wekelijks door Aad Zoutendijk bespeelt. Er zijn in Vlaardingen echter meer orgels waar van tijd tot tijd op geconcerteerd wordt: op zaterdag 25 oktober bijvoorbeeld komt de bekende organist Jaap Zwart naar Vlaardingen om achter het klavier en de pedalen van het Leeflang-orgel in de Sionkerk plaats te nemen.

Jaap Zwart groeide op in een muzikaal gezin en kwam daarmee al vroeg in aanraking met muziek. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart sr. die hem opleidde tot aan het conservatorium. Vervolgens studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam hoofdvak piano bij Jan Kruyt en hoofdvak orgel bij Simon C. Jansen. Ook volgde hij in Amsterdam hedendaagse muziek bij de bekende Nederlandse componist Ton de Leeuw. Zijn studie sloot hij af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij hoofdvak Theorie der Muziek studeerde bij Jan van Dijk, Ruud Koumans, Diederik Haakma Wagenaar en Ineke Kien.

Momenteel is Jaap Zwart als docent verbonden aan het conservatorium van Amsterdam in de vakken theorie, improvisatie en analytisch studeren. Naast zijn werkzaamheden als docent is Jaap Zwart ook actief als concert- en kerkorganist. Hij geeft jaarlijks vele concerten in Nederland en laat tijdens deze concerten blijken een breed repertoire uit te kunnen voeren: van oude muziek tot aan het romantische repertoire. Als kerkorganist is Jaap Zwart verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem, Grote Kerk in Harderwijk, Zuiderkerk in Zwolle en begeleidt regelmatig diensten op het Schnitger-orgel van de Grote of St. Michaëlskerk in Zwolle.

Jaap Zwart zal onder meer werken spelen van Johan Sebastiaan Bach en Max Reger. In een enkel geval begeleidt hij ook een koraal of gezang. De Sionkerk bevindt zich aan het Westnieuwland 56 en vanaf half acht ’s avonds zal Jaap Zwart de registers ‘open trekken’. De toegang is gratis en de koffie en thee ook.