Categorieën

Service

Afvalpas Irado simpel te kopiëren

Afvalpas Irado simpel te kopiëren
Nieuws

Afvalpas Irado simpel te kopiëren

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 20-05-2021
  • Nieuws
VLAARDINGEN – In Dordrecht wisten ze het al, en in een aantal andere steden waar een afvalpas voor containers wordt gebruikt, ook. Het systeem is niet waterdicht, integendeel: een afvalpas voor het openen van restafvalcontainers is simpel en onwaarschijnlijk snel te kopiëren. Wat daarvoor nodig is? Een apparaatje van twintig euro en een beschrijfbare tag of kaartje van 50 cent. Binnen een paar seconden heb je een extra pas, of een tag (een plastic rondje, ook wel ‘druppel’ genoemd) die je aan je sleutelbos kunt hangen.

De afvalpassen die Irado en de gemeente Vlaardingen gebruiken werken met een zogeheten RFID chip die geen stroom nodig heeft, maar die wel van een stukje informatie voorzien kan worden. Je kunt het moeilijk maken en de chip softwarematig strikt beveiligen of je kunt uitgaan van een uniek identificatienummer, een UID. Zo’n UID is echter doorgaans een enkele en relatief korte reeks van cijfers, of een combinatie van cijfers en letters. De restafvalcontainers werken met een geheugen waarin al die nummers van alle afvalpassen in een bepaald gebied staan. Zo’n gebied is groter dan je denkt, en niet beperkt tot enkele straten in een wijk. In Holy konden we zo bijvoorbeeld bij behoorlijk wat containers terecht.

Het unieke nummer op een afvalpas is weer makkelijk te scannen door een apparaatje dat we bestelden bij Ali Express voor twintig euro (wie kort zoekt vind ze nog goedkoper) Daarmee kun je die relatief simpele code klonen naar een andere chip in een kaart of plastic tag. Staatsgeheim is het niet, want het is al vaker gedaan bij andere afvalbedrijven en daarvan kun je op internet verschillende voorbeelden vinden. Overigens hebben we met succes ook een plastic tag gekopieerd die in Zoetermeer gebruikt wordt. Uniek voor de afvalpas van Irado is het dan ook niet.

Voor een particulier is dat best wel handig, want door de kopie kun je de originele kaart wegleggen, maar als deze kapot gaat of kwijt raakt dan hoef je niet weer een apart kaart aan te vragen. De eerste pas is gratis maar de eerstvolgende nieuwe pas moet wel betaald worden. Daarbij wordt het nummer van de oude pas geblokkeerd. Het gemakkelijk kunnen kopiëren maakt het systeem in potentie ook wel weer fraudegevoelig, want een bedrijf kan met een kloon van een originele pas makkelijk illegaal het bedrijfsafval kwijt.

Maar mag je nou eigenlijk wel een kopie maken van een afvalpas in Vlaardingen? We konden nergens informatie daarover vinden, niet bij Irado of bij de gemeente Vlaardingen op de website. Het wordt dus nergens verboden,  en eerlijk gezegd begrepen we van een woordvoerder van Irado dat daar in feite nog helemaal geen rekening mee werd gehouden, met dat makkelijk kunnen kopiëren van de afvalpas. Vreemd, want het gebeurde elders al, de techniek is bekend en dat het systeem makkelijk uit te lezen is ook.

Bij Irado wordt er verrast gereageerd: ,,Voor ons is dat nieuw, we wisten niet dat dat kon’’, aldus een woordvoerder die we spraken. ,,We gaan zeker contact opnemen met onze leverancier om te kijken of en hoe we de afvalpas beter kunnen beveiligen. We denken dat hier wel sprake is van fraude, maar in ieder geval bedankt dat jullie dit onder onze aandacht hebben gebracht’’. In het gesprek tenslotte gaven wij aan dat nooit kenbaar is gemaakt aan ‘al die adressen in Vlaardingen’ dat er geen kopie gemaakt mag worden. Overigens is ook in Schiedam sprake van een dergelijk systeem. Hierbij is er zowel een toegangspas verstrekt voor de restafvalcontainers als een milieupas voor de Milieustraat van Irado.