Categorieën

Service

Afval in Vlaardingen

Afval in Vlaardingen
Nieuws

Afval in Vlaardingen

  • Annabel Kalee / Tyrza Canters
  • 03-07-2015
  • Nieuws
Afval in Vlaardingen

VLAARDINGEN - Hoeveel afval ligt er nou eigenlijk in Vlaardingen op straat en wat wordt daar tegen gedaan? Stagiaires Annabel Kalee en Tyrza Canters van de Jozefmavo trokken een aantal wijken in, maakten een kleine fotoserie en stelden aan een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen er de volgende vragen over:

Wat doet de gemeente aan afval op straat?

Vlaardingen is ingedeeld in wijken. Twee van die wijken worden onderhouden via een integraal onderhoudscontract. (Holy-Noord na de trambaan en de Westwijk). In de andere wijken ruimt Stroomopwaarts (voorheen TBV) het zwerfvuil op. Dit doen zij dagelijks in alle winkelcentra. In de overige delen van de stad om de andere maand. Wanneer het ernstig vervuild is krijgt Stroomopwaarts een extra opdracht. Ook zijn er nog een paar ‘hotspots’. Dit zijn plaatsen waarvan we weten dat er dagelijks veel vuil ligt. Sinds een paar weken staan er zogenaamde ‘blikvangers’ in de Broekpolder ter hoogte van de sportvelden. Zwerfvuil is vuil dat in de aangeboden prullenbakken past. Grover vuil en bijvoorbeeld chemisch vuil als bijvoorbeeld een accu worden (op verzoek) verwijderd door Irado.

Werkt de gemeente samen met scholen om jongeren bewust te maken van afval?

Ja, het Duurzaamheidscentrum van de gemeente werkt samen met scholen om jongeren bewust te maken van afval. Dit doet het Duurzaamheidscentrum al vanaf groep 1. Voor de jongste kleuters worden lente- en herfstexcursies aangeboden. In deze excursie leren de kleuters wat wel en niet thuis hoort in de natuur. Ze grijpen afval en doen dit in een zwarte emmer en natuurlijk materiaal dat in een blauwe emmer moet. Voor de groepen 3 en 4 wordt er in de kas van het Duurzaamheidscentrum een les gegeven over de ‘opruimers’ in de natuur (de insecten). Voor de groep 5 en 6 wordt de kas omgetoverd tot een waterfabriek. Wat gebeurt er met afval dat in water terecht komt? Groepen 7 en 8 hebben een les over het thema “Afval of Grondstof” in de kas. Tevens wordt er een les ‘Afval wat doen we ermee?’ en een rondleiding gegeven op het Afvalbrengstation in de gemeente.

Verder werkt het Duurzaamheidscentrum samen met Stichting Lawine in het Schoolbuurtadoptie project. De gemeente sluit een convenant met een school die zich voor langere periode verbindt aan het schoonmaken van de schoolomgeving. Deze deal houdt in dat de school, meerdere keren per jaar met de leerlingen zwerfvuil opruimt (en scheidt). Om goed van start te kunnen gaan ontvangt de school een startpakket bestaande uit onder anderen knijpers, ringen en bezems. De school kan onder begeleiding van Stichting Lawine de maatschappelijke boodschap op een leuke en informele manier overbrengen. Hun motto “Lachend Leren”, speelt een belangrijke rol in dit proces. Vanwege de bezuinigingen zal het Duurzaamheidscentrum per 1 januari 2016 haar deuren sluiten, hierdoor vervalt een aantal van de lessen.

Wordt er door de bezuinigingen minder schoon gemaakt op straat?

Voorheen werd het zwerfvuil 12 maal per jaar verwijderd. Inmiddels is dit verminderd naar 6 maal. Dit is dus een bezuiniging. In de winter worden de plantvakken 2 maal extra gecontroleerd op zwerfvuil. Het is dan makkelijker te zien en veel vuil waait altijd in deze vakken.