Categorieën

Service

Aardbevingen ook in Vlaardingen mogelijk?

Aardbevingen ook in Vlaardingen mogelijk?
Nieuws

Aardbevingen ook in Vlaardingen mogelijk?

  • Redactie
  • 22-03-2015
  • Nieuws
Aardbevingen ook in Vlaardingen mogelijk?

VLAARDINGEN – Nederlands aardgas wordt niet alleen gewonnen in de Noordzee of Groningen. Zo’n tien kilometer ten westen van Vlaardingen, in Midden Delfland, ligt een aardgasveld waar vanuit vijf putten in 17 jaar tijd zo’n 8 miljard m3 is gewonnen. Omdat de opbrengst terugloopt probeert de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) andere technieken. De Vlaardingse fractie van GroenLinks heeft daar vragen over gesteld en deze week kwam het college met antwoorden. Moeten we vrezen voor ‘Groningse toestanden’  waarbij er op termijn ook in Vlaardingen aardbevingen voorkomen als gevolg van bodemdaling?

Geen garanties voor uitblijven aardbevingen

,,Volgens de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij, red.) zal de bodemdaling in deze regio geleidelijk verlopen en niet schoksgewijs, maar de NAM geeft geen garantie’’, aldus het college.

De situatie vlakbij Vlaardingen is dus anders dan in bijvoorbeeld Groningen waar regelmatig aardbevingen voorkomen, maar uiteindelijk is niets zeker. Voor de omgeving in en om Vlaardingen wordt een schatting gemaakt van een bodemdaling van 4 centimeter in 30 jaar, waarbij overigens de effecten drinkwaterwinning, ontwatering en bodembelasting nog niet meegerekend zijn.  

Chemicaliën in de grond ingespoten

De manier waarop men gas probeert te winnen gebeurt via het inspuiten van een mengsel van water en chemicaliën. De NAM spreekt hierbij van een gesloten systeem waarbij het afvalwater en de chemicaliën op een verantwoorde wijze worden afgevoerd en verwerkt. Uit voorlichtingsmateriaal van de NAM zelf blijkt echter dat meer dan de helft van de vloeistof uiteindelijk wordt terug geproduceerd en afgevoerd. Het antwoord van het college: ,,De vraag is dan of er nog wel sprake is van een gesloten systeem’’.

Er worden dus chemicaliën in de grond ingespoten  waarbij een deel niet afgevoerd lijkt te worden, maar volgens de NAM is er geen sprake van ‘vervuiling naar de bodem’. Opmerkelijk, maar des te opmerkelijker is het dat de gemeente zegt vooraf niet geïnformeerd te zijn over de nieuwe activiteiten bij de boorlocaties. Wel gaat ze ‘samen met het Hoogheemraadschap optrekken en ervoor waken dat de kwaliteit van het water hierdoor niet verslechtert’.

De NAM heeft inmiddels plannen om in 2016 te gaan boren in een nieuw aardgasveld bij Maasland langs de A20, een stuk dichter bij Vlaardings grondgebied.