Categorieën

Service

Aandacht voor Dirk III in Grote Kerk

Aandacht voor Dirk III in Grote Kerk
Nieuws

Aandacht voor Dirk III in Grote Kerk

  • Redactie
  • 13-09-2014
  • Nieuws
Aandacht voor Dirk III in Grote Kerk

VLAARDINGEN - In opdracht van de Gemeente Vlaardingen organiseert de Stichting Slag bij Vlaardingen op 19 september 2014 in de Grote Kerk  een symposium onder de titel: 'Grafelijke bijdrage aan Hollands welvaren'. Het symposium wordt georganiseerd ter gelegenheid van de uitreiking van het eerste exemplaar van de Westerheemspecial. De aanvang is 14.00 uur. Aan het onderzoek naar de grafelijke hoven werkte de Vlaardingse stadsarcheoloog Tim de Ridder samen met Epko Bult, wetenschappelijk docent aan de Universiteit te Leiden. Zij zullen tijdens het symposium hun bevindingen delen met de belangstellenden.

De organisatoren van het symposium hebben het onderwerp 'welvaartsontwikkeling toen en nu' centraal gesteld en zullen gedurende het symposium op zoek gaan naar de welvaartsvraagstukken en oplossingen die ten tijde van de Vroege Middeleeuwen een rol speelden in het dagelijks leven. In het tweede deel van het symposium worden hedendaagse 'welvaartsvraagstukken' in kaart  gebracht. Theo Aarsen, voormalig directeur Rijkswaterstaat, zal parallellen trekken tussen de huidige  en historische welvaartsvraagstukken, de bijdrage van Rijkswaterstaat aan methodieken en oplossingen voor deze vraagstukken. Daarna zal hij nader ingaan op de rol van Rijkswaterstaat als beheerder van ons cultureel erfgoed.

In het derde en laatste deel van het symposium zal nader worden ingegaan op de  waarde van recente-  en verre historische informatie met betrekking tot het doen van betrouwbare toekomstverwachtingen, voorspellingen, en scenario’s. Daarbij zullen waterbeheer, voedselvoorziening en infrastructuur bijzondere aandacht krijgen. Tot slot wordt een poging gedaan de waarde van  nieuwe historische en archeologische bevindingen en hun bijdrage  te bepalen met betrekking tot het doen van toekomstverwachtingen.

Na afloop van het plenaire deel van het symposium vindt ter afsluiting een informele borrel plaats. Tijdens deze borrel zal de Stichting Slag bij Vlaardingen zich aan het publiek presenteren en haar plannen richting 2018 presenteren. Ook is dit de gelegenheid voor de aanwezigen om na te praten over dit symposium en in het kader van de komende activiteiten van de Stichting nader met elkaar kennis te maken en contact te leggen.

Ter gelegenheid van de kick-off van de Stichting zal de Markt worden opgesierd met een vijftal houten kastelen en een replica van de Burcht van Dirck III., gebouwd door kinderen tijdens de zomervakantie op de Bouwspeelplaats. Vanaf 17.00 uur zullen Cirsus Hannes, Vlaardingen in Beweging en de Kinderboerderij Holywood  een compleet kinderprogramma verzorgen.

Om  circa 20.10 uur wordt op de Markt de aankomst van de  handbikers en lopers van de atletiekvereniging Fortuna verwacht. De handbikers zullen die dag een brandende toorts vanuit Tiel, in 1018 de vertrekplaats van de bisschoppelijke legers (tegenstanders van Dirk III), via de Lekdijk naar Vlaardingen brengen.

Op de Markt zal met deze toorts een vlam op de replica van de Burcht worden ontstoken als symbool van het van start gaan van de activiteiten rond de viering van de Slag bij Vlaardingen. Dit zal exact om 20.18 uur plaatsvinden.  De presentatie wordt verzorgd door Peter Spek. Aansluitend zal de Vlaardingse band 'De Daltons' op de Markt optreden.

Erbij zijn?
Wie belangstelling heeft het symposium bij te wonen, kan zich gratis inschrijven. De beschikbare toegangskaarten zullen in volgorde van aanmelding worden toegewezen zolang de voorraad strekt. Inschrijven via www.slagbijvlaardingen.com.