A4 zorgt voor minder files

04-04-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - De verlenging van de A4 tussen Vlaardingen-Schiedam en Delft heeft de afgelopen drie maanden gezorgd voor een betere doorstroming op de wegen rond Rotterdam.

De ANWB becijfert dat het aantal files in die periode met twintig procent is afgenomen, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Op de A13 tussen Den Haag en Rotterdam staan nu nauwelijks files meer en de weg is verdwenen uit de lijstjes met filetrajecten.

De filezwaarte (lengte van de file vermenigvuldigd met de duur van de file) is op de A4 tussen Den Haag en Amsterdam wel toegenomen. In heel Nederland was de filezwaarte zeven procent hoger dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat komt vooral door de avondspitsen die drukker werden. De ochtendspitsen waren juist iets rustiger.

De cijfers vertellen niet of het kleinere aantal files ook te maken heeft met het feit dat de snelweg in de weekends vaak afgesloten is geweest voor verkeer; mogelijk ontmoedigt dit mensen ook op weekdagen de weg te nemen. Ook dit weekend was de A4 tussen Vlaardingen-Schiedam en Delft dicht. In februari en maart was de weg al drie keer eerder een weekend afgesloten voor werkzaamheden.

Gerelateerd