Categorieën

Service

Oplossing Sluisplein voor de zomer

Oplossing Sluisplein voor de zomer
Nieuws

Oplossing Sluisplein voor de zomer

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 10-06-2014
  • Nieuws
Oplossing Sluisplein voor de zomer

VLAARDINGEN – De pollers, koopzondagen en de verkeersdoorstroming op het Sluisplein zijn zo’n beetje de meest besproken onderwerpen in de haringstad. Ook een doorn in het oog van veel ondernemers, vooral waar het de politieke besluiteloosheid van het Vlaardingse college en de gemeenteraad betreft over deze onderwerpen. Over de koopzondagen is er zelfs al een impasse ontstaan. Afgelopen donderdag kon de raad geen besluit nemen en Vlaardingen is weer terug bij af: de oude regeling van twaalf koopzondagen geldt weer en de winkeliers hebben hier even geen invloed op. De coalitiepartijen en de oppositie moeten nu een oplossing voor deze patstelling bedenken.

Het Sluisplein was tot medio januari van dit jaar dé plek om lang stil te staan voor de verkeerslichten. Burgers maar vooral bedrijven hadden hier veel last van, totdat er gedreigd werd met een blokkade van deze plek, op de dag dat Tjerk Bruinsma afscheid zou nemen als burgemeester. Binnen twee weken werden de verkeerslichten uitgeschakeld, op een aparte installatie voor voetgangers na. Gezegd werd wel dat dit een tijdelijke oplossing zou zijn. Tussen ondernemers, de gemeente en burgers werd in het Platform Mobiliteit verder gesproken over een definitieve oplossing. Die oplossing is nu in het zicht, aldus wethouder Ruud van Harten tijdens het persgesprek op dinsdag 10 juni.

Over de inhoud van definitieve maatregelen op en rond het Sluisplein is het nog even gissen. Zoals het nu draait lijkt iedereen tevreden, de doorstroming is aanzienlijk verbeterd en er worden nauwelijks meer kritische geluiden geuit. Slechts een tweetal ondernemers hadden eerder bezwaar gemaakt tegen het instellen van eenrichtingsverkeer voor de Galgkade. De helling richting het Hoofd was niet meer vanaf het Sluisplein in te rijden voor auto’s. Dit bezwaar is kort geleden ongegrond verklaard. Wethouder Van Harten maakte ook een kleine kanttekening bij de veiligheid van voetgangers en fietsers. Bij de speciale oversteekplaats vond men de wachttijd van één minuut voor de speciale verkeerslichten vaak te lang. Voetgangers en fietsers negeerden hierdoor nogal eens het rode licht, met de nodige risico’s. de wachttijd is inmiddels met de helft terug gebracht op aanraden van de politie.

Van Harten vertelde de definitieve oplossing voor het Sluisplein voor de zomer te verwachten. Voor het zover is zal er eerst een bijeenkomst met ondernemers en omwonenden georganiseerd worden om deze maatregelen door te nemen en voor te leggen.