Categorieën

Service

Irado genomineerd voor Alfabetiseringsprijs

Irado genomineerd voor Alfabetiseringsprijs
Onderwijs

Irado genomineerd voor Alfabetiseringsprijs

  • Redactie
  • 24-08-2015
  • Onderwijs
Irado genomineerd voor Alfabetiseringsprijs

fotografie: Ron van Rossum

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Irado is genomineerd voor de Alfabetiseringsprijs 2015 van de Stichting Lezen & Schrijven, in de categorie taalscholing. Het winnen van de Alfabetiseringsprijs zou een extra stimulans zijn voor de medewerkers die aan de taaltrainingen meedoen en de medewerkers die zich inzetten als taalvrijwilliger. Elke stem telt, stemmen kan hier.

Irado vindt dat iedereen een eerlijke kans verdient en doet er alles aan om taalachterstand bij medewerkers onder de aandacht te brengen, op te sporen en aan te pakken. Inmiddels hebben 17 vaste medewerkers en 60 werkzoekende taallessen bij Irado gevolgd. Dankzij hun eigen inzet en de begeleiding van een taaldocent en taalvrijwilligers hebben ze hun taalvaardigheden sterk verbeterd. Hierdoor kunnen ze weer gemakkelijker de benodigde diploma’s/certificaten voor hun werk behalen. Sommige medewerkers hebben zelfs voor het eerst voorgelezen aan hun (klein)kinderen of een e-reader aangeschaft.


Bespreekbaar maken

Bij Irado volgt circa zes procent van de medewerkers nu taalles. Veelal schamen mensen zich voor dit probleem, daarom wil Irado het onderwerp bespreekbaar maken en hebben teamleiders een workshop gevolgd zodat zij taalproblemen onder hun medewerkers kunnen herkennen. Irado helpt ook werkzoekenden aan het werk met behoud van uitkering door een werkstage aan te bieden van drie tot twaalf maanden. Zij moeten minimaal Taalniveau A2 hebben om in aanmerking te komen voor het begeleidingstraject door een jobcoach naar (vast) werk buiten de organisatie. De taallessen die Irado aanbiedt, bieden hulp voor de werkzoekenden die de Nederlandse taal niet goed beheersen.

 
Week van de Alfabetisering

De Nationale Alfabetiseringsprijzen zijn prijzen voor personen of organisaties die zich in het bijzonder inzetten voor een geletterde samenleving en worden uitgereikt op maandag 7 september tijdens de opening van de Week van de Alfabetisering. Uit ruim vijftig aanmeldingen heeft een onafhankelijke jury negen kandidaten genomineerd in de drie categorieën: Taalscholing, Agendering en Preventie. Irado behoort tot de categorie Taalscholing Mensen die op Irado willen stemmen, kunnen elke 36 uur stemmen, maar moeten wel ook op de twee andere categorieën stemmen.