In memoriam: Cor “Coop” Christen

15-06-2018 In memoriam Kor Kegel

VLAARDINGEN/SCHIEDAM – De kippenkoning van het Broersveld is overleden. De politie trof hem gisteren aan in zijn woning boven Cor’s Kippengrill. Zijn broer had de politie gewaarschuwd, omdat hij telefonisch geen contact met Cor kon krijgen. Cor was al enige tijd ziek en was een jaar geleden met zijn zaak gestopt, wel met het idee er nog iets in de horecasfeer te doen. Maar de laatste tijd vermagerde hij als gevolg van een uitgezaaide nierkanker.

Begin deze eeuw had Cor Christen een supermarkt in de 1e Van Leyden Gaelstraat in de Vlaardingse Oostwijk: de Co-op. Hij beklaagde zich in 2009 bij het gemeentebestuur van Vlaardingen dat hij klanten kwijtraakte, omdat ze niet meer bij de Co-op konden parkeren omdat de Van Leyden Gaelstraat een fietspad was geworden. Hij kreeg politieke steun, maar onvoldoende. Niettemin ging hij in Schiedam vrolijk verder met een kippenzaak op het Broersveld.

Cor Christen was een actieve ondernemer in Schiedam-Centrum. Hij nam in het voorjaar van 2016 een initiatief om meer winkeliers en gemeenteraadsleden met elkaar in gesprek te krijgen over de leegstand van winkelpanden in Schiedam.

Een eerste ontmoeting werd gefilmd door PopUpTV. Er was ook een eerste verbazing… dat er te weinig ondernemers en politici waren… De meest aannemelijke verklaring was dat iedereen het er al over eens is dat de leegstand onwenselijk is.

Cor Christen was een winkelier die hart voor de stad had en die ook hard voor zichzelf kon zijn. “Blijven werken, ook als er tegenwind was”, zegt Ben Dubbeldam, winkelstraatmanager in Schiedam-Nieuwland en bewoner en gebruiker van Schiedam-Centrum. “Cor was altijd optimistisch en omarmde nieuwe ideeën. Hij bleef positief, ook bij tegenwind.”

 “Elke ondernemer maakt zich zorgen als er in de omgeving zaken niet goed gaan”, zei centrummanager Phons Ockerse toen Cor Christen twee jaar geleden winkeliers en politici bijeen wilde brengen. Ockerse destijds: “Daarom moeten alle inspanningen erop gericht zijn dat die zaken wel goed gaan.”

“Cor was een man vol plannen”, zegt Arie Villerius, voormalig Broersveld-winkelier en oud-gemeenteraadslid. “Cor dacht altijd een verbetering. Bloembakken op het Broersveld. Verlevendiging van het Broersveld. Hij dacht er altijd over na en ik vond hem daarmee heel inspirerend.”

In Vlaardingen had Cor Christen de bijnaam Cor Coop. Toen hij zijn zaak op het Broersveld opende, kreeg hij al gauw de bijnaam Cor Kip. Hij is volgens zijn collega’s 63 jaar geworden.