Column: Laat je niet kisten

25-11-2017 In memoriam Christian van der Gaag

We kennen het allemaal wel, die super goedkope vakantie, waarbij er bij het afrekenen er ineens nog boekingskosten, schoonmaakkosten, lakenpakketten en allerlei andere bedragen afgerekend moeten worden. Of dat prachtige model van je favoriete automerk dat voor wel een heel aantrekkelijk bedrag wordt geadverteerd. Maar als je alleen al maar een andere kleur wilt dan wilt, dan moet je portemonnee toch dieper zijn dan je dacht toen je de advertentie zag.

Zoals er al heel veel websites zijn met voordelige hotelkamers, vakanties, vliegtickets, energie en telecomaanbieders die over elkaar heen struikelen, zo lijkt de uitvaartbranche deze vorm ook ontdekt de hebben. De websites met budget-uitvaarten schieten als paddenstoelen uit de grond.
Dat een uitvaart soms best voor minder kan, dat klopt. Maar zijn budget-uitvaarten hiervoor het aangewezen middel?

Is een uitvaartondernemer transparant genoeg als deze weet dat deze een uitvaart aanbied voor een prijs, waarvan het duidelijk is dat er vaak hogere en misschien wel onvermijdelijke kosten bij zullen komen? Helaas kiezen veel aanbieders van deze budgetuitvaarten er voor deze verborgen kosten buiten hun tarief te houden. Net als bij die super voordelige vakantie.

Als uitvaartondernemer ben ik er van overtuigd dat je ook op een andere manier "budget-uitvaarten" kunt leveren. Dit begint met het rekenen van eerlijke prijzen voor geleverde producten. Door open en transparant te zijn over provisies en kortingen die je als uitvaartondernemer ontvangt van leveranciers van bijvoorbeeld uitvaartkisten en deze kortingen en provisies door te geven aan de klant. Door echt op zoek te gaan naar het best passende product in prijs en kwaliteit voor de nabestaanden. Zo kun je ook bij een zogenaamde "budget-uitvaart" persoonlijke begeleiding en zorg bieden. 

Voorkom onverwachte hoge kosten bij een overlijden, maak het bespreekbaar met elkaar. Je kunt bij de meeste uitvaartverzorgers terecht om de wensen voor een uitvaart vooraf vast te laten leggen. Dit voorkomt later vervelende verrassingen bij de nabestaanden en geeft rust. Een uitvaart is maatwerk leveren, want iedereen verdient een mooi afscheid, tegen een eerlijk tarief en voor elk budget. Laat je niet kisten.

Gerelateerd