Zorgen om rubberkorrels op voetbalvelden

06-10-2016 Gezond Redactie

VLAARDINGEN – De gemeente Vlaardingen maakt zich zorgen over het rubbergranulaat op de plaatselijke kunstgrasvelden. Het granulaat zou mogelijk kankerverwekkend zijn. Het televisieprogramma Zembla besteedde woensdag 5 oktober aandacht aan het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. In die uitzending geeft een aantal deskundigen aan dat een bepaalde stof die in de korrels voorkomt mogelijk kankerverwekkend kan zijn.

In Vlaardingen wordt rubbergranulaat ingestrooid op de negen kunstgrasvoetbalvelden op de diverse sportparken. Vlaardingen heeft ook kunstgrasvelden voor hockey en korfbal, maar bij deze velden wordt geen rubbergranulaat gebruikt. Ook wordt kunstgras toegepast op speelveldjes in de openbare ruimte. Deze veldjes zijn de laatste jaren ingevuld met zand.

De rubberkorrels op de voetbalvelden zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon (natuur)grasveld. Dit voorkomt dat de bal te snel rolt of te hoog stuitert. Daarnaast maken de korrels het kunstgras beter geschikt voor slidings. Het rubbergranulaat bestaat uit fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten. De autobanden kunnen op deze wijze hergebruikt worden. In autobanden zit een stof die het rubber stevigheid en elasticiteit geeft. Deze stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Momenteel wordt Europees onderzoek gedaan naar de effecten van rubbergranulaat op de  gezondheid van mensen. De resultaten van dit onderzoek worden rond februari 2017 verwacht. De gemeente Vlardingen kijkt uit naar de resultaten van het onderzoek  en zal op basis daarvan en van de adviezen van de KNVB overwegen of er iets aangepast moet worden aan de Vlaardingse voetbalvelden. De gemeente advisereert de voetbalverenigingen om eventuele richtlijnen en adviezen van de KNVB en van de branchevereniging Buitensport in de gaten te houden en op te volgen.


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date