Categorieën

Service

Zonnehuisgroep ontslaat huishoudelijke hulpen

Zonnehuisgroep ontslaat huishoudelijke hulpen
Nieuws

Zonnehuisgroep ontslaat huishoudelijke hulpen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 18-09-2015
  • Nieuws
Zonnehuisgroep ontslaat huishoudelijke hulpen

VLAARDINGEN – Voor enkele tientallen medewerkers van de Zonnehuisgroep Vlaardingen is er geen plaats meer bij de organisatie. De zorginstelling stopt per 1 januari 2016 namelijk met het verlenen van huishoudelijke zorg en dat betekent dat er, volgens de organisatie zelf, circa twintig medewerkers ontslagen worden.

Een woordvoerder van de zorginstelling: ,,Het contract Huishoudelijke Hulp dat Zonnehuisgroep Vlaardingen heeft afgesloten met de gemeente loopt af per 31 december 2015. Vanuit de gemeente volgt er een nieuwe aanbestedingsprocedure voor de periode vanaf 2016. Zonnehuisgroep Vlaardingen heeft echter besloten niet deel te nemen aan deze aanbesteding. De reden hiervoor is dat de kosten hoger zijn dan de vergoeding die we voor dit product zullen ontvangen’’.

De aanbesteding waar de Zonnehuisgroep over spreekt betreft verschillende vormen van thuiszorg en is op 10 september gepubliceerd door ROG plus, die de zorgindicaties verstrekt in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Naast de Zonnehuisgroep leveren onder meer Tzorg en de Frankelandgroep huishoudelijke hulp in Vlaardingen. De Frankelandgroep wil op de vraag of zij meedingen in de aanbesteding voor huishoudelijke hulp niet inhoudelijk reageren. ,,Het is niet kies om tijdens de aanbesteding hierover als zorgorganisatie mededelingen te doen’’. Op de website van de Frankelandgroep wordt echter nog wel gemeld dat er huishoudelijke hulp wordt gegeven, daar waar de Zonnehuisgroep deze weggehaald heeft. Blijkbaar heeft de Frankelandgroep de kosten voor de huishoudelijke hulp beter op orde.

Wat gaan de cliënten hiervan merken?

,,Voor cliënten heeft dit tot gevolg dat zij een andere aanbieder voor Huishoudelijke Hulp zullen krijgen. Voor de medewerkers Huishoudelijke Hulp zullen de betreffende werkzaamheden stoppen. In de loop van november verwachten wij dat ROGplus de cliënten zal informeren over de nieuwe mogelijkheden die er zijn om huishoudelijke hulp in te huren. Het is ook aan de cliënt om hier wel of geen gebruik van te maken, zeker gezien alle ontwikkelingen en de eigen bijdrage die cliënten moeten betalen’’.

Hoe verder met de medewerkers?

,,Zodra er zich een mogelijkheid voordoet zullen we zeker onze medewerkers proberen te bemiddelen. Echter, pas in de loop van november 2015 maakt de gemeente bekend welke partij(en) de aanbesteding hebben gewonnen. Er zijn medewerkers die gaan starten met een zorgopleiding. Helaas is dat niet voor alle medewerkers mogelijk. Omdat we minder dan 20 medewerkers hebben die helaas hun werk verliezen, hebben we niet de verplichting om collectief ontslag aan te vragen bij UWV. Vandaar dat we een vaststellingsovereenkomst opstellen met de voor elke individueel bepaalde beste regeling voor de medewerker’’.


Reactie gemeente

Wethouder Cees Oosterom is portefeuillehouder WMO en ‘gaat' onder meer over de zorg. We vroegen hem een reactie op de stap van de Zonnehuisgroep. ,,Het besluit van het Zonnehuis is naar voor de medewerkers die het betreft. Voor medewerkers is het vervelend om hun baan kwijt te raken. De nieuwe aanbesteding staat open voor alle organisaties. Ook het Zonnehuis kan zich hier weer voor inschrijven. Het is een afweging voor de organisatie zelf om te bepalen of zij binnen het door ons gestelde kader zich weer willen inschrijven voor de aanbesteding'', aldus Oosterom.

Voor sommige medewerkers is de appel wel heel zuur: zij waren al eens door Careyn in dezelfde functie op straat gezet, Careyn was al eerder met huishoudelijke hulp gestopt. Deze mensen hadden nu weer hoop op een vast contract.